Forfotă la Moscova: Din ce în ce mai mulți deputați municipali cer demisia lui Putin


Forfotă la Moscova: Din ce în ce mai mulți deputați municipali cer demisia lui Putin

În contextul eficientei contraofensive ucrainene, spiritele se încing la Moscova. Deputații municipali din 18 districte din Moscova și Sankt Petersburg au semnat o declarație publică prin care cer demisia lui Vladimir Putin din funcția de președinte al Rusiei. 

"Noi, deputații municipali ai Rusiei, credem că acțiunile președintelui V. V. Putin dăunează viitorului Rusiei și al cetățenilor săi. Cerem demisia lui Vladimir Putin din funcția de președinte al Federației Ruse!", spune declarația publicată de Ksenia Torstrem, deputat municipal al districtului Semenovsky din Sankt Petersburg.

"Este greu să te pronunți public din cauza represiunii. Prin urmare, am venit cu acest text atât de concis", a spus Torstrem pentru The Insider. 

"Deputaților nu le este încă interzis să aibă o opinie. Și nici nu este interzis să pledezi pentru demisia președintelui. Nu este monarh, ci angajat, primește un salariu din impozitele noastre", a mai spus deputatul municipal. 

"Menirea noastră este de a reprezenta interesele oamenilor și vedem că oamenii nu sunt mulțumiți. Iar oamenii noștri sunt sursa puterii conform Constituției. Eu personal nu înțeleg motivele acțiunilor lui Vladimir Putin. Cred că pur și simplu nu poți fi atât de mult la putere!", a completat Torstrem. 

Pe 7 septembrie, deputații consiliului municipal Smolninskoye din Sankt Petersburg au lansat un apel către Duma de Stat a Federației Ruse de a-l acuza pe Vladimir Putin de înaltă trădare. Motivul invocat pentru această solicitare a constat în ordinul lui Putin privind atacarea Ucrainei. A doua zi, șapte consilieri au fost chemați la poliție.

Pe 8 septembrie, consiliul deputaților din districtul municipal Lomonosovsky din Moscova i-a solicitat lui Putin să demisioneze. (surse: The Guardian, NV.ua)

Declarația a fost semnată inițial de 19 deputați municipali. Ulterior, potrivit Kseniei Torstrem, alte 84 de persoane au semnat petiția în cursul zilei de luni. (sursa: The Moscow Times)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.