Plecarea domnului profesor Radu Ciuceanu, unul dintre cei mai însemnați martori ai rezistenței anticomuniste din România. Veșnica sa pomenire!


Plecarea domnului profesor Radu Ciuceanu, unul dintre cei mai însemnați martori ai rezistenței anticomuniste din România. Veșnica sa pomenire!

Din păcate astăzi a plecat la Domnul unul dintre cei mai însemnați martori ai rezistenței anticomuniste din România: profesorul Radu Ciuceanu. 

Născut la data de 16 aprilie 1928, la Arad, încă de la vârsta de 20 de ani activează în Mișcarea Națională de Rezistență din Oltenia, acțiune coordonată de generalul Iancu Carlaonț. 

În anul 1948 este arestat de autoritățile regimului criminal sovietic și până în 1963 trece prin furcile sistemului concentraționar de represiune și anihilare gestionat de autoritățile comuniste dirijate din Rusia. 

După ce supraviețuiește unor închisori precum Craiova, Pitești, Gherla, Jilava, Văcărești, profesorul Radu Ciuceanu își reia viața devenind unul dintre cei mai valoroși istorici ai României contemporane, un martor direct al tragediei comuniste, activitatea sa dintre 1993-2022 în calitate de președinte al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului fiind cea mai evidentă dovadă. 

(Domnul profesor Radu Ciuceanu / sursa foto: arhiva Podul.ro)

În secret, în anii '80, a luptat cu succes pentru salvarea patrimoniului cultural-istoric amenințat de buldozerele regimului totalitar comunist.

În 1990 profesorul Radu Ciuceanu este unul dintre liderii anticomuniști care repun în viața politică românească Partidul Național Liberal, în calitate de persoană publică fiind o prezență energică, demnă și profund națională în viața socială și politică a României de după 1989. 

Am învățat mult din discuțiile pe care le-am avut, de-a lungul anilor, cu profesorul Radu Ciuceanu, unul dintre marii Români care au făcut cinste acestei țări și care lasă în urma sa deopotrivă fapte de mare curaj și patriotism dar și o operă științifică de reală anvergură și însemnătate pentru trecut și viitor totodată!

Dumnezeu să-l odihnească în rândurile drepților pe Radu Ciuceanu! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.