Grecia își reformează Serviciul Național de Informații, însă primind consultanță din altă țară. De ce se întâmplă acest fapt


  • ACP
  • Sep 12, 2022 14:36
  • 1232
Grecia își reformează Serviciul Național de Informații, însă primind consultanță din altă țară. De ce se întâmplă acest fapt

Presa din Grecia a informat că Serviciul Național de Informații (EYP) al țării urmează să fie restructurat după modelul britanic, după ce au ieșit la iveală mai multe probleme în funcționarea acestuia. 

Publicația Kathimerini spune că "în forma și modul actual de funcționare, EYP nu joacă rolul pe care ar trebui să îl joace și nu este în concordanță cu misiunea să de apărare a securității naționale", cel mai recent semnal de alarmă în acest sens fiind scandalul interceptării telefonului președintelui PASOK, Nikos Androulakis, care a scos la iveală probleme mai vechi legate de serviciile de informații ale țării.  

Decizia a fost precedată de o analiză amănunțită și de întâlnirea premierului grec Kyriakos Mitsotakis cu reprezentanții serviciilor britanice de securitate și informații, fiind ales pentru consiliere un expert britanic retras din serviciul activ, a cărui identitate este secretă, care are o experiență vastă în combaterea terorismului, securitatea cibernetică, informațiile și reforma sectorului de securitate. De asemenea, acesta este considerat drept unul dintre persoanele responsabile pentru modernizarea agențiilor de informații din Marea Britanie, fapt pentru care a și primit mai multe distincții din partea statului britanic, conform publicației Kathimerini.  

Este interesant de știut faptul că EYP a fost creat de agenți influenți ai CIA de origine greacă, cel mai faimos fiind Thomas Karamessines, care a devenit mai târziu director adjunct pentru planuri în CIA. Serviciul Național de Informații a fost controlat de CIA în primii unsprezece ani ai istoriei sale (1953–1964), agenții săi primindu-și salariile chiar din Statele Unite și nu de la statul grec, până când prim-ministrul Georgios Papandreou, înfuriat de acest nivel de dependență, a oprit această practică. Acum Guvernul grec caută inspirație și soluții din partea serviciilor britanice, pentru a rezolva mai multe probleme ale agenției sale naționale de informații, una dintre ele fiind separarea clară a problemelor de securitate internă de problemele de securitate națională, adică cele legate de potențiale amenințări externe. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.