Fostul șef al SBU Harkov, Roman Dudin, reținut și acuzat de trădare și dezertare!


Fostul șef al SBU Harkov, Roman Dudin, reținut și acuzat de trădare și dezertare!

Roman Dudin, care până la sfârșitul lunii mai a condus Biroul Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Harkov, a fost reținut astăzi, asupra sa planând supiciunea de trădare și dezertare.

Oficial, autoritățile ucrainene nu au publicat niciun comunicat în care să anunțe reținerea fostului șef al SBU Harkov, iar Dudin nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a confirma sau infirma informația.

Cel mai probabil, reținerea lui Dudin a avut loc într-una dintre regiunile din vestul Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , l-a demis pe Dudin din funcția sa după o călătorie în regiunea Harkov pe 29 mai. Atunci șeful statului a spus că oficialul „nu a lucrat pentru apărarea orașului încă din primele zile ale războiului pe scară largă, ci s-a gândit doar la sine”. 

În aceeași zi, Dudin declara presei din Polinia: ”Până acum nu am primit nicio informație despre neglijența mea, cu excepția declarațiilor publice ale președintelui. Am un certificat cu rezultatele administrației Harkov din 24 februarie până pe 30 mai, document care vorbește despre o rețea distrusă de agenți care includea separatiști și colaboratori”. Dudin susținea la finele lunii mai că, până la demisia sa, nu a auzit de vreo plângere cu privire la munca sa. El susținea că guvernul regional din Harkov este în spatele eliberării sale din funcție. 

Roman Dudin a condus Departamentul SBU din regiunea Harkov din martie 2020. În februarie 2022, înainte de invazia Federației Ruse, Dudin a fost printre cei care au asigurat Președinția Ucrainei că regiunea Harkov este protejată în mod fiabil, iar Serviciul de Securitate al Ucrainei monitoriza îndeaproape situația de la graniță. 

Pe 24 februarie, trupele ruse au capturat nordul și estul regiunii Harkov, înaintând spre orașul reședință. În aprilie, într-un interviu acordat site- ului „Fakty”, Dudin a povestit cum sunt expuși suspecții de trădare: „În fiecare zi, SBU, în strânsă colaborare cu parchetul, află fapte noi, reține oameni. Acesta este un proces care nu se oprește un minut și, odată cu începutul războiului, a devenit mai activ, probabil de o sută de ori.”

Printre cele mai recente interviuri cu ex-șeful Departamentului regional SBU, Roman Dudin, se numără un comentariu pentru Associated Press despre reținerea unor presupuși colaboratori în regiune.

După ce a fost demis din funcție, Dudin a publicat videoclipuri și articole în care îl critica pe șeful OVA din Harkov, pe militari, pe primar și pe alți oficiali.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.