Cuc Mihail (foto sus) – născut la 22 martie 1888 în comuna Ceanu Mare din județul Cluj, fiul lui Clemente și Maria. A fost căsătorit cu Marta, având împreună cinci copii: Clemente, Alexandru, Maria, Crucița şi Gavrilă. Era un țăran fruntaș și un bun gospodar, un om drept și cu teamă de Dumnezeu.
A fost un fruntaș al Partidului Național Liberal și a îndeplinit, cu scurte întreruperi conjuncturale, funcţia de primar al Ceanului din 1921 până în 1946.
Întrucât s-a opus colectivizării, a fost arestat în 3 august 1949 și dus în arestul Securității din Turda unde a fost supus anchetelor și torturii. În seara zilei de 8 august, a fost urcat într-o mașină și transportat până în hotarul comunei natale unde a fost executat, prin împușcare, ca urmare a ordinului dat de Kovacs Mihail, șeful Serviciului Județean al Securității Poporului Turda.
În acest caz, se cunoaște cine au fost cadrele de securitate care l-au însoțit pe ultimul drum din viață. Șoferul mașinii a fost plutonierul Palaci Iosif, alături de care s-au aflat locotenentul Schwartz Vasile, evreu de origine, și plutonierul Pintilie Alexandru, toți trei fiind astăzi morți.
Crima a fost înfăptuită de locotenentul Schwartz, care a tras două gloanțe de pistol în trupul lui Cuc Mihail. Acest criminal, care a mai săvârșit și alte omoruri la ordin, după ce a părăsit serviciul din Securitate a lucrat câțiva ani ca vânzător într-un cunoscut magazin de confecții din Cluj, iar prin 1970 a emigrat în Israel unde i s-a pierdut urma. Cadavrul victimei a fost îngropat undeva pe locul execuției, însă mormântul a rămas necunoscut până în ziua de astăzi.
Acest caz l-am instrumentat pe teren în vremea când funcționam ca cercetător la defunctul IICCMER, și mi-a rămas în sarcină individuală, ca și multe altele. Dacă timpul, conjunctura, condițiile și posibilitățile reduse de manifestare din prezent îmi vor permite a mai face ceva, voi încerca și în acest caz.