Sancțiunile zdrobitoare impuse de Occident asupra Rusiei fac pentru Kremlin din ce în ce mai dificilă ducerea războiului împotriva Ucrainei. Rusia, care nu a reușit să-și reînnoiască aprovizionarea cu componente importante pentru armamentul modern, cum ar fi microcipurile, se bazează din ce în ce mai mult pe tehnologia sovietică învechită din anii 1960 și 1970.
Un articol, care a apărut inițial în Politico, a dezvăluit că Rusia a întocmit o listă de microcipuri ce au fost categorisite în funcție de prioritatea tipului de cip, componente pe care Moscova încercat să le găsească pe piața neagră de la nivel modnial. Microcipurile, care sunt folosite pentru orice, de la avioane la rachete, nu mai sunt furnizate Rusiei pe fondul sancțiunilor implementate împotriva Moscovei de către americani, europeni și japonezi.
În pofida preocupărilor anterioare potrivit cărora Moscova se va baza pe China pentru tehnologia de ultimă generație, oficialii americani au indicat că Beijingul nu a încălcat sancțiunile impuse la nivel mondial împotriva Rusiei și nu a vândut mărfuri interzise. Acest lucru se datorează probabil pragmatismului Chinei, mai degrabă decât idealismului, întrucât Beijingul a fost dispus de pildă să intermedieze transferul de diverse bunuri nesancționate către Rusia.
Lista lungă a Rusiei de cipuri dorite, prioritizate în funcție de tipurile de cipuri necesare, cât și costul estimat / cip, demonstrează că Moscova are nevoie de un număr mare de microcipuri pentru a păstra armata funcțională, cât și societatea în general. Experții au precizat anterior că în cazul în care sunt menținute sancțiunile împotriva Rusiei, atunci existența inclusiv a companiilor aeriene civile care operează în mod normal în Rusia ar deveni imposibilă în câțiva ani.
Complicând și mai mult situația Moscovei, sancțiunile au vizat așa-numitele bunuri cu dublă utilizare, cum ar fi tehnologia nemilitară care folosește microcipuri ce ar putea fi apoi utilizate în scop militar.
Oferind un exemplu uimitor privind cât de limitată a devenit armata rusă, New York Times a informat marți că Rusia cumpără artilerie din Coreea de Nord, țară amplu sancționată, pentru a compensa propria inadecvare. Armele nord-coreene, deși avansate, rămân în urma celor care ar fi disponibile în situația în care nu ar fi aplicate sancțiuni.
În ultimele săptămâni, serviciile de informații americane au raportat că Moscova cumpăra drone complexe din punct de vedere tehnologic din Iran. Rapoartele au indicat că utilizarea dronelor de către Ucraina, inclusiv modele turcești și americane, a fost incredibil de eficientă atât în identificarea pozițiilor rusești, cât și în atacarea directă a acestora.
Pe măsură ce Rusia ajunge la un colaps tehnologic și se confruntă cu un exod al oamenilor din industriile de înaltă tehnologie, orizontul de deasupra celei mai mari țări din lume pare din ce în ce mai gri. (sursa: Kyiv Post)