Restricționarea vizelor pentru cetățenii ruși. Polonia și țările baltice au ales să aibă o abordare mult mai fermă decât UE. Decizia anunțată de prim-miniștrii Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Poloniei


Restricționarea vizelor pentru cetățenii ruși. Polonia și țările baltice au ales să aibă o abordare mult mai fermă decât UE. Decizia anunțată de prim-miniștrii Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Poloniei

Polonia și statele baltice au anunțat că vor restricționa temporar accesul cetățenilor ruși care dețin vize UE, măsură mai dură decât cea luată la nivelul Comisiei Europene. Prim-miniștrii Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Poloniei au transmis, pe parcursul unei declarații comune, că decizia a fost luată pentru a aborda "amenințările de politică publică și securitate" care decurg din "afluxul substanțial și în creștere de cetățeni ruși" în UE.

"Credem că această situație devine o amenințare serioasă la adresa securității noastre publice și a spațiului Schengen comun", au spus aceștia.

Măsurile sunt așteptate să intre în vigoare până pe 19 septembrie și vor "restrânge intrarea în spațiul Schengen pentru cetățenii ruși care călătoresc în scopuri turistice, culturale, sportive și de afaceri".

Se vor face excepții pentru câteva categorii, inclusiv privind "dizidenții", "cazurile umanitare", membrii de familie și deținătorii permiselor de ședere în țările UE.

"Susținem pe deplin necesitatea de a continua să sprijinim oponenții regimului Putin și să le oferim oportunități de a părăsi Rusia", au spus cei patru premieri. 

Aceștia au adăugat că este "inacceptabil ca cetățenii statului agresor să poată călători liber în UE, în timp ce oamenii din Ucraina sunt torturați și uciși".

În tot acest timp, Comisia Europeană a luat o măsură prin care le va fi îngreunat accesul cetățenilor ruși pe teritoriul UE. Astfel, costul unei vize pentru statele UE va fi majorat de la 35 la 80 de euro pentru toți cetățenii ruși, procedura de examinare a cererilor de emitere a vizei va crește de la 10 la 15 zile și ar putea ajunge chiar și la 45 de zile, va crește numărul documentelor cerute și vor fi de asemenea aplicate restricții asupra vizelor cu intrări multiple. (sursa: The Guardian)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.