Dezbatere despre păstrarea referirii la "Dumnezeu Cel Atotputernic" în Constituția cantoanelor din Elveția. Ce s-a hotărât


  • ACP
  • Sep 7, 2022 18:49
  • 1162
Dezbatere despre păstrarea referirii la "Dumnezeu Cel Atotputernic" în Constituția cantoanelor din Elveția. Ce s-a hotărât

Adunarea Constituantă din cantonul Valais, predominant francofon, a dezbătut la începutul lunii dacă noua Constituție a cantonului ar trebui să facă referire în continuare la "numele Dumnezeului Atotputernic". 

Dezbaterea a fost lansată în martie 2020 de un consilier socialist care și-a exprimat dorința de a elimina menționarea lui Dumnezeu din textul Constituției, pentru a o face mai laică.  

Cetățenii din Valais au votat pentru o revizuire totală a Constituției cantonale încă din 2018 și de atunci Adunarea Constituantă a avut la dispoziție patru ani pentru a depune un proiect de constituție. La a doua lectură care vizează revizuirea Constituției cantonului Valais, majoritatea celor 130 de delegați ai Adunării Constituante au convenit să păstreze formularea "În numele lui Dumnezeu Atotputernic!" în preambulul textului, după o dezbatere de aproximativ 45 de minute.

Președintele comisiei pentru revizuirea Constituției, Marius Dumulin, s-a declarat foarte mulțumit de această dezbatere, a cărei concluzie a fost că Elveția este o națiune creștină și îndreptarea către modernitate nu înseamnă că trebuie negat totul din trecut.

Ștergerea mențiunii lui Dumnezeu din preambulul Constituției a fost respinsă și de o comisie a Consiliului Național Elvețian cu 14 voturi contra 6, pe 25 februarie. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.