Crimeea, în pragul războiului de eliberare de sub ocupația rusă: ”Totul va fi Ucraina!”


Crimeea, în pragul războiului de eliberare de sub ocupația rusă: ”Totul va fi Ucraina!”

Ucraina i-a anunțat luni pe locuitorii din Crimeea anexată de Rusia să își pregătească adăposturi antibombardament și să se aprovizioneze cu provizii, în timp ce Kievul își continuă planurile pentru o contraofensivă majoră, menită a scoate trupele ruse din teritoriul ucrainean ocupat.

Ucraina le cere deja de câteva săptămâni locuitorilor din sudul său ocupat să fie pregătiți și să evacueze zona înainte de a fi lansa o contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor. Totuși, avertismentul de luni a fost cu atât mai notabil cu cât era adresat strict locuitorilor Crimeei, pe care Rusia a anexat-o în 2014, spre deosebire de zonele capturate de Rusia în timpul invaziei din acest an.

Peninsula din Marea Neagră este considerată a fi în afara razei de acțiune a armelor ucrainene, deși mai multe explozii recente și devastatoare în bazele militare rusești din Crimeea au pus acest lucru sub semnul întrebării. În ciuda acuzațiilor Moscovei, Kievul a refuzat să își revendice responsabilitatea pentru incidente.

„Solicităm locuitorilor teritoriilor ocupate, inclusiv celor din peninsula Crimeea, să urmeze recomandările oficialilor (ucraineni) în timpul operațiunilor de eliberare”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak. "În special, pentru a pregăti temeinic un adăpost anti-bombardament, aprovizionați-vă cu cantități suficiente de apă și încărcați-vă bateriile și generatoarele de curent electric. Totul va fi Ucraina", a scris Podolyak pe Twitter.

Peninsula Crimeea se află pe coasta de nord a Mării Negre, fiind localizată la sud de Regiunea Herson - Ucraina și la vest de Ținutul Krasnodar, Rusia. Ea este unită cu regiunea Herson prin Istmul Perekop și separată de Kuban prin Strâmtoarea Kerci. Peninsula este înconjurată de două mări: Marea Neagră (la vest și sud) și Marea Azov (la est).

Crimeea (sau Peninsula Taurida, cum era numită din antichitate până în epoca modernă timpurie) a fost istoric un hotar între lumea clasică și stepa ponto-caspică. Marginea sa sudică a fost colonizată de greci și perși, romani, Imperiul bizantin, goți crimeeni, genovezi și Imperiul otoman, în același timp interiorul său fiind ocupat de o castă schimbătoare a nomazilor eurasiatici și imperiilor invadatoare, precum cimerienii, sciții, sarmații, goții, alanii, bulgarii, hunii, hazarii, poloveți, mongoli și Hoarda de Aur. 

Crimeea și teritoriile adiacente erau unite prin Hanatul Crimeii în timpul secolelor XV-XVIII. În 1783, Crimeea a fost anexată de Imperiul Rus în urma războiului ruso-turc (1768-1774). În urma Revoluției Ruse din 1917, Crimeea a devenit o republică autonomă în cadrul Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse din cadrul URSS. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, statutul Crimeii a fost redus la cel de oblast după ce întreaga sa populație băștinașă de tătari crimeeni, au fost deportați în Asia Centrală, act recunoscut ca genocid. În 1954, a fost transferată RSS Ucrainene de la RSFS Rusă. 

Odată cu colapsul Uniunii Sovietice, Ucraina a fost proclamată stat independent în 1991, iar cea mai mare parte a peninsulei a fost reorganizată ca Republica Autonomă Crimeea, orașul Sevastopol păstrându-și statutul special în cadrul Ucrainei. Tratatul de Partiție cu privire la Statutul și Condițiile Flotei din Marea Neagră din 1997 a împărțit fosta Flotă sovietică din Marea Neagră și i-a permis Rusiei să continue să-și țină flota în Crimeea: atât Forțele Navale ale Ucrainei, cât și Flota rusească a Mării Negre trebuiau să-și aibă sediul la Sevastopol. Ucraina a prelungit chiria Rusiei pentru facilități navale prin Pactul de la Harkov din 2010, în schimbul reducerii ulterioare a prețului pentru gazele naturale.

Patru ani mai târziu, în urma revoluției ucrainene din 2014 care l-a eliminat pe președintele pro-rus, Viktor Ianukovici, separatiștii pro-ruși și forțele armate ale Rusiei au preluat teritoriul. Un controversat referendum, neconstituțional potrivit constituțiilor din Ucraina și Crimeea, a avut loc în Crimeea pe tema reunificării cu Rusia; rezultatele sale oficiale a prezentat o susținere a majorității pentru reunificare; în orice caz, votul a fost boicotat de mulți loiali Ucrainei și a fost declarat pe bună dreptate nelegitim de guvernele occidentale și Națiunile Unite. Rusia a anexat oficial Crimeea pe 18 martie 2014. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.