După anii în care Washingtonul a acuzat în repetate rânduri China comunistă de desfășurarea unor campanii de spionaj și atacuri cibernetice împotriva agențiilor guvernamentale, a universităților și companiilor americane, Beijingul a întors luni acuzația afirmând că Agenția Națională de Securitate (NSA) din Statele Unite a lansat mii de atacuri cibernetice asupra Chinei în ultimii ani.
Ministerul de Externe de la Beijing a condamnat presupusa campanie lansată de agențiile specializate americane, purtătorul de cuvânt al ministerului, Mao Ning, spunând, pe parcursul unei conferințe de presă că "asta pune grav în pericol securitatea națională a Chinei și securitatea datelor personale ale utilizatorilor".
Raportul publicat luni de Centrul Național de Răspuns la Urgența în Virusuri Informatice (CVERC) din China acuză Biroul pentru Operațiuni de Acces Personalizat (TAO) al Agenției Naționale de Securitate (NSA) din Statele Unite că a efectuat în ultimii ani "zeci de mii de atacuri rău intenționate asupra unor ținte aparținând rețelei din China", printre atacuri aflându-se infiltrarea Universității Politehnice de Nord-Vest din orașul Xi'an, care este finanțată de Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației din China și este specializată în cercetarea aeronautică și spațială.
CVERC a susținut că TAO s-a infiltrat în rețelele universității și a preluat "controlul a zeci de mii de dispozitive de rețea", inclusiv servere, routere și comutatoare de rețea, folosind zeci de arme cibernetice și exploatând defecte necunoscute anterior în sistemul de operare SunOS.
Astfel, unitatea americană a obținut acces la "date tehnice de bază", inclusiv parole și operațiunile dispozitivelor-cheie ale rețelei, reușind astfel să "fure peste 140 de gigaocteți de date de mare valoare" în ultimii ani.
În raportul agenției chineze, al cărei coautor este firma privată chineză de securitate cibernetică Qihoo 360, se spune și faptul că americanii au primit asistență de la grupuri specializate din Europa și Asia de Sud. (sursa: AICI)