Rezistența rusă face anunțul zilei: ”Putin va fi executat ca și Ceaușescu!”


Rezistența rusă face anunțul zilei: ”Putin va fi executat ca și Ceaușescu!”

Armata Naţională Republicană (ANR), care a mărturisit uciderea Dariei Dughina, a semnat o declaraţie de cooperare cu grupurile ruse anti-Putin şi pro-ucrainene. La întâlnire a participat politicianul rus de opoziție Ilya Ponomariov, care a fost autorizat să semneze declarația în numele ANR. Până acum, ANR a rămas o organizație evazivă, abținându-se să vorbească direct presei, scrie Kyiv Post.

„Aleksandr”, un lider al ANR, a acceptat să discute cu Kyiv Post despre obiectivele grupului – opoziția față de invazia rusă în curs și înlăturarea regimului lui Putin prin lupte partizane pe străzile Rusiei. Redăm în cele ce urmează interviul luat de publicația ucraineană.

Kyiv Post: Acesta este primul interviu al ANR: Vă mulțumim că ați avut încredere în Kyiv Post pentru a acoperi cu exactitate obiectivele organizației dumneavoastră.

„Aleksandr”: Nicio sursă de presă rusă nu a scris vreodată despre noi – nici măcar cei din mass-media rusă care au fugit deja din Rusia; toți sunt doar speriați de moarte. Nu vom fi prea prolifici în acest interviu, dar vă vom oferi câteva comentarii. Kievul este mama tuturor orașelor rusești, așa cum se spune.

Kyiv Post: Ați fost implicat și în opoziția democratică înainte de a deveni activ în ANR?

„Aleksandr”: Nu am fost niciodată foarte interesat de opoziția liberală rusă și, personal, m-am considerat întotdeauna un singuratic. În ultimii zece ani, toată opoziția legală a stârnit doar milă. Acum doar stârnește furie. De ce? Din cauza lașității și leneviei lor.

Kyiv Post: Cine a fost ținta acestei tentative de asasinat – Alexandr Dughin, Daria Dughina sau ambii?

„Aleksandr”: Ținta tentativei de asasinat au fost ambii propagandiști, dar s-a întâmplat ca a doua persoană care a urcat în mașină să nu fie Dughin, ci altcineva. Încă nu știm identitatea acelei persoane. Informatorii noștri au calculat greșit, dar obiectivul a fost parțial atins. Un propagandist rus a fost eliminat.

Kyiv Post: ANR a semnat o „Declarație de înțelegere” cu rușii care luptă pentru Ucraina împotriva Rusiei: Care a fost scopul acestei Declarații? Ce speri să realizezi?

„Aleksandr”: Este mai degrabă un „gest frumos”. De ce? Pentru că adevărata opoziție rusă este posibilă doar acum în două situații ipotetice: în clandestinitatea noastră sau cu armele în mână, luptând de partea armatei ucrainene. Sperăm că această unificare va semnala mobilizarea atât a ANR, cât și a unităților de voluntari ruși.

Kyiv Post: Este adevărat că ANR solicită în mod activ răsturnarea violentă și armată a guvernului rus? Caută ANR răsturnarea violentă sau „înlăturarea” lui Vladimir Putin?

„Aleksandr”: Nu considerăm posibilă în acest moment răsturnarea armată a guvernului rus. Situația nu s-a maturizat încă. Credem că atacurile sporadice împotriva autorităților, a ideologilor lor și a băieților din media lor ar putea genera confuzie în rândul elitelor ruse. Dacă va exista o scindare între elite, acestea vor începe să doboare regimul lui Putin din interior, de sus. Și noi, ANR, o vom face de jos.

Kyiv Post: Au existat sugestii că ANR are susținători, sau simpatizanți, chiar și printre anumite persoane din guvernul rus care văd pe Putin ca o amenințare, cum ar fi oamenii care se află în prezent în „structurile de securitate” (adică servicii de informații, poliție, armată etc.) Ce ai de spus despre asta?

„Aleksandr”: În rândurile noastre există foști și, mai important, actuali membri ai agențiilor de securitate și de aplicare a legii. Mulți oameni, majoritatea în rândurile inferioare și medii, nu sunt mulțumiți de ceea ce se întâmplă în Rusia. De ce? Corupție totală și nepotism. Doar cei care ling fundul celor de la conducere sunt promovați. Nimeni nu vrea să ducă vreo luptă adevărată împotriva criminalității. Dar toți se tem de criticile deschise. Deci, preferăm să nu vorbim, ci să facem. În liniste.

Kyiv Post: Ce speră să realizeze ANR odată ce Putin va fi înlăturat de la putere?

„Aleksandr”: Nu credem în simpla înlăturare a lui Putin de la putere. Nu va scăpa cu asta. În cel mai bun caz, el va fi judecat la curtea marțială ca Miloșevici. În cel mai rău caz, executat ca Ceaușescu.

Kyiv Post: Unii oameni spun că existența ANR este imposibilă – că este mai degrabă munca altor actori (poate chiar Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB)) care comit incendierile și asasinatele – cum ați răspunde la astfel de critici?

„Aleksandr”: Avem proprii noștri oameni în FSB. Este mai ușor pentru toată lumea să creadă în teoriile conspirației – bătălii în turnul Kremlinului, informații britanice și Dumnezeu știe ce altceva – decât să admită evidența: poporul rus a început să demonteze regimul lui Putin. Războiul trebuie să se încheie cu victoria Ucrainei. Abia atunci este posibilă schimbarea în interiorul Rusiei.

Kyiv Post: Cum se va termina cu Putin?

„Aleksandr”: Putin va fi înlăturat de îndată ce va deveni incomod pentru elite. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla în liniște și cu frică. Poate că va petrece trei zile întins în cabinetul său, ca unul dintre predecesorii săi. Dar este foarte posibil să-și piardă capul în schimbul scutirii de sancțiuni. Cu alte cuvinte, bătrânul (…) va fi acuzat de tot ce s-a întâmplat. Ei bine, cu siguranță merită asta. Cu toate acestea, nici prietenii săi nu vor putea scăpa de asta. Am luat notă de fiecare mișcare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.