Sluga fascistă a lui Putin, Matteo Salvini, cere stoparea sancțiunilor împotriva Rusiei. Cât ar fi încasat italianul de la Kremlin în 2018.


Sluga fascistă a lui Putin, Matteo Salvini, cere stoparea sancțiunilor împotriva Rusiei. Cât ar fi încasat italianul de la Kremlin în 2018.

Matteo Salvini, liderul partidului italian de extremă dreapta Liga, a creat duminică o polemică punând la îndoială eficacitatea sancţiunilor europene adoptate împotriva Rusiei după declanşarea invaziei în Ucraina.

''Mai multe luni s-au scurs şi oamenii plătesc facturi de două, chiar patru ori mai mari, şi, după şapte luni, războiul continuă şi visteria Federaţiei Ruse se umple de bani'', a declarat Salvini la postul de radio RTL înainte de a se deplasa la Forumul economic The European House - Ambrosetti ce are loc la Cernobbio, în nordul Italiei.

''Sancţiunile funcţionează? Nu. În prezent, cei care sunt sancţionaţi sunt câştigători, pe când cei care au instituit sancţiunile sunt în genunchi'', scrisese el pe Twitter sâmbătă.

''În mod evident, cineva în Europa face un calcul greşit. Este esenţial să regândim strategia pentru a salva locurile de muncă şi firmele în Italia'', a pledat Salvini.

Enrico Letta, şeful Partidului Democrat (PD), unul din adversarii săi principali în campania pentru alegerile legislative din 25 septembrie, i-a replicat imediat pe aceeaşi reţea socială: ''Cred că Putin nu ar fi spus-o mai bine''.

''Când îl aud pe Salvini vorbind despre sancţiuni, am impresia că aud propaganda lui Putin. Sunt îngrijorată pentru o ţară ca Italia care face cu ochiul Rusiei'', a reacţionat şi ministrul pentru sudul Italiei, Mara Carfagna, în marja forumului economic organizat pe malul lacului Como.

Salvini şi-a atras un val de critici după invadarea Ucrainei de către trupele ruse la sfârşitul lunii februarie din cauza admiraţiei sale pentru preşedintele rus, asumată deschis de-a lungul anilor.

"Oameni ca el, care au în inimă interesul propriilor lor cetăţeni, ne-ar trebui cu zecile" în Italia, spusese el odată despre liderul rus. Salvini s-a afişat de mai multe ori îmbrăcat în tricouri cu efigia lui Putin, inclusiv în Parlamentul European. Însuşi preşedintele rus s-a exprimat în termeni amicali la adresa lui: "Salvini are o atitudine călduroasă faţă de ţara noastră, el cunoaşte bine realitatea rusă", afirmase Putin în 2019. 

Legăturile între Salvini şi Moscova au suscitat îngrijorări în Italia, mai ales după invadarea Ucrainei, riscând să stânjenească Liga şi pe aliaţii săi din Forza Italia şi Fratelli d'Italia în campania electorală.

Procuratura din Milano a deschis în 2019 o investigaţie privind o posibilă finanţare ilegală din Rusia a partidului de extremă dreapta Liga condus de ministrul de interne Matteo Salvini, negată de acesta din urmă. ''Zero, zero. Oricine ar spune contrariul, minte. Suntem incomozi pentru unii, acest lucru este evident pentru mine'', a spus Salvini într-unul din obişnuitele sale mesaje video transmise în direct pe Facebook.

Investigaţia privind presupusa finanţare din Rusia a început după publicarea de către săptămânalul italian L'Espresso şi portalul de ştiri american Buzzfeed a unor relatări despre o întâlnire între apropiaţi ai lui Salvini şi funcţionari ai Kremlinului.

BuzzFeed a publicat apoi și o înregistrare audio explozivă, făcută pe 18 octombrie 2018, în care 'un colaborator apropiat' al lui Salvini 'şi alţi cinci bărbaţi pot fi auziţi negociind un acord despre cum să fie transferate pe ascuns zeci de milioane de dolari provenind din petrolul rusesc către partidul dlui Salvini'.

Colaboratorul apropiat al lui Salvini a fost identificat în persoana lui Gianluca Savoini, acum preşedintele asociaţiei culturale Lombardia-Rusia. Conform presei italiene, Savoini, căsătorit cu o rusoaică, este omul de contact al lui Matteo Salvini cu Rusia şi conducătorii acesteia.

Acelaşi website american adauga în 2019 însă că 'nu este clar dacă acordul a fost pus vreodată în aplicare şi dacă Liga a primit finanţări' din partea Rusiei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.