”Cadou” mortal de la tătuca Putin: Copiii din Ucraina ocupată încep școala transformați în scuturi umane ale invadatorilor ruși


”Cadou” mortal de la tătuca Putin: Copiii din Ucraina ocupată încep școala transformați în scuturi umane ale invadatorilor ruși

Ocupanții ruși folosesc copiii din teritoriile ocupate temporar ca scuturi umane la începutul noului an școlar, plasându-și pe teritoriul instituțiilor de învățământ bazele militare și tehnica de luptă mereu în pericol de a fi bombardate de artileria ucraineană. 

Acestă cruntă și inumană realitate a fost anunțată astăzi chiar de către Statul Major al Armatei Ucrainene. Potrivit oficialilor, invadatorii ruși s-au stabilit deja la primul etaj al școlii din Orlyanske, în regiunea Zaporojia, sălile de clasă ale elevilor fiind amenajate la etajul doi al clădirii.

„Aproximativ 70 de soldați ruși s-au instalat și locuiesc la primul etaj al clădirii școlii din satul Orlyanske, regiunea Zaporojia, în timp ce copiii, inclusiv cei din clasa întâi, au fost trimiși să învețe la etajul doi, iar echipamentul militar inamic este amplasat în curtea școlii. Procesul de pregătire a început la 1 septembrie și o situație similară există în majoritatea școlilor și grădinițelor din regiune. Inamicul ne folosește cu cinism copiii pentru acoperire", se arată în mesajul Statului Major al Armatei Ucrainene.

Informația a fost confirmată și de către primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, potrivit căruia soldații ruși au ocupat cinci școli ale orașului și le-au transformat parțial în baze militare, ce găzduiesc barăci și depozite de muniții, somând în același timp populația ucraineană să își trimită copiii la școală. Fedorov a adăugat că autoritățile de ocupaâie au făcut presiuni asupra părinților copiilor care nu merg la școală, amenințându-i cu amenzi și cu privarea de drepturile părintești.

Amnesty International nu vede crima pe care Rusia o pregătește în școlile Ucrainei!

În timp ce Putin a ordonat ca, în școlile din teritoriile invadate, elevii ucraineni să fie transformați în scuturi umane, organizația Amnesty International este preocupată mai degrabă de situația din Myanmar, de represiunile din India și China, de abuzurile din Kuweit, Yemen și Egipt și de inundațiile din Pakistan. 

Singurul raport care face referire la Rusia și Ucraina în ultimele zile a fost publicat în data de 2 septembrie, și se referă noile legi penale pe care Moscova le implementează pentru a reduce la tăcere criticile la adresa războiului Rusiei în Ucraina, Amnesty International solicitănd steril și demonstrativ autorităților ruse să elibereze imediat și necondiționat deținunții politici din Rusia și să abroge legislația nouă și orice altă legislație incompatibilă cu dreptul la libertatea de exprimare.

În urmă cu exact o lună, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Amnesty International că "încearcă să amnistieze statul terorist" Rusia, după ce ONG-ul a reproşat Kievului că pune în pericol civili în cadrul războiului cu Moscova.

Într-un raport publicat la începutul lui august, după o anchetă de patru luni, ONG-ul a acuzat armata ucraineană că stabileşte baze militare în şcoli şi spitale (exact ceea ce face acum armata rusă) şi lansează atacuri din zone populate, o tactică despre care spune că încalcă dreptul internaţional umanitar.

"Agresiunea împotriva statului nostru este nejustificată, invazivă şi teroristă. Dacă cineva redactează un raport în care victima şi agresorul sunt puşi într-un fel pe picior de egalitate, dacă anumite date despre victimă sunt analizate şi acţiunile agresorului sunt ignorate, asta nu poate fi tolerat", a adăugat Volodimir Zelenski în cotidiana declaraţie video.

La rândul său, Dmitro Kuleba a acuzat Amnesty International că aceasta ''creează un fals echilibru între opresor şi victimă, între ţara care a distrus sute de mii de civili, oraşe, teritorii şi ţara care se apără cu disperare''. ''Încetaţi să creaţi această realitate falsă, în care toată lumea este puţin vinovată pentru ceva şi începeţi să relataţi sistematic adevărul despre ceea ce Rusia reprezintă cu adevărat astăzi!'', a adăugat el, acreditând ideea conform căreia anchetele ONG-ului internațional s-ar baza mai degrabă pe informațiile furnizate de Rusia decât pe situația din teren.

Ca reacție, în timp ce a criticat tacticile armatei ucrainene, Amnesty International a subliniat pe de altă parte că acestea ''nu justifică în niciun caz atacurile ruse orbeşti'' care au lovit populaţia civilă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.