Human Rights Watch: Transferarea forțată a civililor ucraineni în Rusia reprezintă o crimă de război!


Human Rights Watch: Transferarea forțată a civililor ucraineni în Rusia reprezintă o crimă de război!

Human Rights Watch, ONG dedicat drepturilor omului, a documentat transferul forțat al civililor ucraineni pe teritoriul Rusiei. Human Rights Watch a ajuns la concluzia că, de la începerea invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, "oficialii ruși au transferat cu forța civili ucraineni, inclusiv cei care fugeau de ostilități, în zonele ocupate de Rusia în Ucraina sau în Federația Rusă, ceea ce echivalează cu o crimă de război și o potențială crimă împotriva umanității"

Autoritățile ruse au supus mii de cetățeni ucraineni unui proces catalogat de Rusia drept "filtrare", o formă obligatorie de control de securitate, pe parcursul căreia colectau datele biometrice ale civililor, inclusiv amprentele digitale și imagini faciale laterale, au fost efectuate percheziții corporale, le-au fost verificate telefoanele pentru eventuale indicii ale unor poziționări anti-Kremlin și au fost chestionați direct cu privire la părerile lor politice. 

ONG-ul în cauză mai atrage atenția asupra faptului că "civilii ucraineni au fost internați efectiv în timp ce așteptau să treacă prin acest proces, mulți raportând că au fost găzduiți în condiții de supraaglomerare și mizerie, pentru perioade de câteva ore, până la aproape o lună". 

Raportul documentează transferul forțat în Rusia al civililor ucraineni din regiunile Mariupol și Harkiv. 

"Spre deosebire de combatanții care, odată capturați, sunt ținuți ca prizonieri de război și pot fi mutați pe teritoriul inamic, transferul forțat al civililor este interzis de dreptul internațional umanitar sau de legile războiului și poate fi considerat crimă de război, respectiv crimă împotriva umanității", subliniază organizația pentru drepturile omului. 

Raportul descrie diferite forme de presiune pe care armata rusă și alți oficiali ruși le-au exercitat pentru a determina civilii ucraineni care fug de ostilități să meargă în Rusia sau în așa-numita "Republică Populară Donețk".

Raportul descrie, de asemenea, numeroasele provocări cu care se confruntă civilii ucraineni și abuzurile pe care le-au suferit în timp ce încercau să fugă din Mariupol către teritoriul controlat de ucraineni pentru a evita să meargă în Rusia, respectiv când încercau să părăsească Rusia într-o țară terță.

În plus, apărătorii drepturilor omului au documentat cazurile în care cetățenii ucraineni deportați forțat în Rusia au fost presați să semneze și au asistat când alte persoane au semnat documente prin care declară că au fost martori la crime de război comise de forțele ucrainene.

La sfârșitul lunii iulie, Human Rights Watch a publicat un raport despre crimele rusești din sudul Ucrainei.

Human Rights Watch a adunat totodată dovezi în legătură cu execuțiile și tortura la care au fost supuși ucrainenii în timpul ocupației ruse asupra regiunilor Kiev și Cernihiv. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.