Publicația poloneză TVP, care aparține corporației media de stat a Poloniei, acuză, într-un articol de miercuri, faptul că polonezii din Lituania se confruntă cu "distrugerea unităților de învățământ poloneze” la ordinele autorităților locale din țara baltică.
Acuzația a apărut după ce a fost făcută publică lupta mai multor grădinițe și școli poloneze împotriva lichidării lor, cum e în cazul comunității poloneze din Old Trakai, lângă Vilnius, unde guvernul local al regiunii a decis să transforme singurul grup de limbă poloneză de la 2 la 4 ani din grădinița din Old Trakai într-un grup mixt polonez-lituanian.
Asta se întâmplă întrucât administrația locală propune mutarea a șase copii noi, cu care s-ar putea forma o clasa întreagă de limba poloneză, la școala primară Andrzej Stelmachowski din Stare Trakai, unde nu există nici spațiu și nici condiții pentru admiterea a 6 copii de vârsta de 2 ani.
Maria Puch, consilier de etnie poloneză în guvernarea raionului Trakai, a declarat pentru presa din Polonia că „situația este, sincer, incomodă și chiar înfricoșătoare - ne confruntăm cu probleme în fiecare zi luptând pentru drepturile noastre ca minoritate națională”.
Școala Gimnazială Longin Komołowski din Polukun și Școala Primară Andrzej Stelmachowski din Stare Trakai, pe care autoritățile raionului Trakai intenționează să le retrogradeze la rolul de filiale ale altor unități de învățământ, sunt alte două școli poloneze pentru care se lupta comitetele de părinți ce nu renunță la lupta pentru educația poloneză.
La școala din Polukun autoritățile au spus că fără un număr suficient de elevi instituția este în pericol să-și piardă statutul legal și să devină o filială a Școlii Gimnaziale Henryk Sienkiewicz din Lentvaris, însă o instanță a suspendat două decizii ale guvernului local - una din 8 aprilie, privind planul de reorganizare (instanța a semnalat nereguli în procesul de planificare a acestei reorganizări), și alta din 28 aprilie, privind reorganizarea, adică retrogradarea acestor şcoli la nivelul de filiale.
Așa fiind, autoritățile au decis să amâne examinarea chestiunii pe 29 septembrie, deși decizia instanței și o minimă înțelegere pentru comunitatea poloneză ar fi trebuit să închidă de tot orice altă discuție despre pierderea statutului celor două școli.
Este evident faptul că Lituania putea foarte bine să facă niste concesii minorității poloneze, mai ales în acest moment când țările baltice sunt amenințate direct, explicit, de Kremlin, iar Polonia este bastionul flancului nordic al NATO de unde ar trebui susținută apărarea acestor țări – detalii AICI.