Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a criticat Uniunea Europeană pentru că a impus pedepse financiare atât Rusiei pentru agresiunea împotriva Ucrainei, cât și asupra Poloniei, care a ajutat substanțial Ucraina.
Într-o conferință de presă susținută alături de președintele Franței, Emmanuel Macron, Morawiecki a fost întrebat de un jurnalist "despre sancțiunile impuse de UE asupra Poloniei", care "probabil le depășesc pe cele rusești", relatează Agenția Poloneză de Presă (PAP).
Deși UE nu a impus în mod oficial vreo sancțiune asupra Poloniei, a blocat o finanțare de aproximativ 36 de miliarde de euro din fondul de redresare post-pandemie în contextul preocupărilor legate de statul de drept și a emis, de asemenea, amenzi în cuantum de zeci de milioane de euro pentru nerespectarea de către Varșovia a hotărârilor Curții Europene de Justiție.
Ca răspuns la întrebare, Morawiecki a descris situația drept un "paradox absurd", referindu-se la faptul că "azi aceste două țări, Rusia și Polonia, sunt cele mai pedepsite de Comisia Europeană".
"E vorba despre Polonia, care și-a deschis porțile și inimile pentru refugiații ucraineni, care ajută la apărarea libertății, democrației și suveranității, care asigură flancul estic al NATO, și Rusia, care este un stat agresor, care comite crime de război, crime împotriva civililor din Ucraina", a completat acesta.
Premierul polonez a susținut că situația actuală ar trebui să fie "un moment pentru solidaritate, de căutare a numitorilor comuni și nu un moment de căutare a discrepanțelor".
"Fie ieșim împreună din această criză, fie eșuăm separat. Singura diviziune care ar trebui să existe astăzi este între țările care doresc pace și țările care doresc război", a continuat acesta.
Comisia Europeană a aprobat, la începutul lunii iunie, Planul Național de Redresare al Poloniei, deschizând calea Varșoviei de a obține fondurile în cauză. Dar CE a fost mult timp în conflict cu principalul partid de guvernământ din Polonia, PiS, și a înghețat accesul Varșoviei la fonduri până când statul în cauză va îndeplini mai multe condiții, mai ales privitoare la statul de drept.
Duminică, Reuters a informat faptul că patru asociații ale judecătorilor europeni au contestat, la Tribunalul Uniunii Europene, o decizie de aprobare a Planului de Redresare și Reziliență al Poloniei.
În mai, Polonia a adoptat o nouă legislație prin care a desființat o cameră disciplinară destinată judecătorilor de la Curtea Supremă poloneză de Justiție, chestiune ce a fost în centrul unei dispute dintre Bruxelles și Varșovia. Polonia trebuie să primească 23,9 miliarde de euro sub formă de granturi și 11,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi avantajoase. (surse: Notes from Poland, The First News)