Ucraina a desfășurat pe front mai multe sisteme HIMARS false pentru a păcăli forțele ruse să irosească arme scumpe cu rază lungă de acțiune pe astfel de ținte.
Aceste momeli de tip HIMARS au fost atacate de cel puțin 10 rachete de croazieră Kalibr ce au fost trase de flota navală a Moscovei de la Marea Neagră.
Dronele rusești nu au putut face distincția între țintele false din lemn și adevăratele ținte ucrainene.
Succesul inițial al replicilor a determinat Ucraina să extindă producția de HIMARS-uri din lemn, ca tentativă de a neutraliza avantajul artileriei Rusiei.
Washingtonul a furnizat Ucrainei 16 HIMARS, în timp ce alți aliați occidentali, inclusiv Marea Britanie, au trimis sisteme de rachete M270 care au capacități similare.
Luna trecută, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, le-a ordonat generalilor săi să acorde prioritate distrugerii sistemelor de artilerie cu rază lungă de acțiune după ce acestea au lovit liniile-cheie de aprovizionare ale forțelor ruse.
Distrugerea HIMARS-urilor false ucrainene ar putea sta la baza afirmației Rusiei potrivit căreia a distrus un număr mare de astfel de sisteme reale, potrivit surselor americane.
Un diplomat a precizat: "(Rușii - n.red.) Au pretins că au lovit mai multe sisteme HIMARS decât am trimis noi".
Având în vedere stocul Rusiei de arme de precizie, cu rază lungă de acțiune, stoc despre care se crede că se epuizează, fiecare rachetă irosită pe falsele sisteme HIMARS reprezintă o victorie considerabilă pentru forțele armate ale Ucrainei.
"O rachetă Kalibr lansată asupra unei ținte false HIMARS e o rachetă care nu poate fi folosită împotriva unui oraș ucrainean", a declarat Rob Lee, analist militar al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă.
Utilizarea momelilor a fost bine documentată de când Rusia a invadat la scară largă Ucraina.
"Soldații sperietoare" echipați militar, inclusiv cu rachete antitanc NLAW și lansatoare de rachete antiaeriene Stinger, au fost elemente-cheie în primele zile ale conflictului.
Mașinile au fost, de asemenea, deghizate în vehicule blindate de către ambele părți ale conflictului. (sursa: The Telegraph)