Preaticăloșia sa Kirill, șeful ”bisericii” FSB-iste ruse, a fost interzis pe teritoriul Ucrainei. Kievul își rupe definitiv Ortodoxia de terorismul islamic al Kremlinului. Apelul părintelui Radu Preda: ”La fel trebuie să facă și R.Moldova!”


Preaticăloșia sa Kirill, șeful ”bisericii” FSB-iste ruse, a fost interzis pe teritoriul Ucrainei. Kievul își rupe definitiv Ortodoxia de terorismul islamic al Kremlinului. Apelul părintelui Radu Preda: ”La fel trebuie să facă și R.Moldova!”

Ucraina l-a nominalizat pe Kirill, patriarhul bisericii FSB-iste ruse, pe lista indivizilor sancționați de Kiev pentru incitare la genocid, având în vedere repetatele sale ”binecuvântări”, debitate de o manieră anticreștină, ale războiului declanșat și menținut de Kremlin. 

Gestul comportă o importanță aparte – după ce Marea Britanie l-a pus pe Kirill pe lista celor sancționați (refuzul vizei, înghețarea activelor șamd), Ucraina definitivează acum ruperea Ortodoxiei sale de biserica FSB-istă rusă, interzicând categoric intrarea lui Kirill pe teritoriul ucrainean. 

Într-un editorial recent (detalii AICI), părintele Radu Preda explică faptul că și R.Moldova ar trebui să facă același lucru, de altfel, crucial: adică să își salveze Ortodoxia de sub cizma agentului Kirill.   

Astfel de acțiuni ar demantela minciunile Rusiei criminale care pozează în ”apărătoare” a Ortodoxiei. În realitate, biserica FSB-istă rusă nu face altceva decât să reediteze ceea ce am văzut că s-a petrecut în ariile largi ale Islamului. 

În cele ce urmează vă prezentăm comentariile părintelui Radu Preda:

”Preaticăloșia sa, patriarhul Kirill a ajuns să fie pus pe lista celor sancționați de Kiev pentru binecuvântarea repetată, cu insistență deloc creștină, a actualului război. Pentru a intra în vigoare, actul urmează să treacă și pe la alte instituții ucrainiene, nu în ultimul rând pe la Președinte. 

Gestul este sugestiv. După ce guvernul de la Londra l-a adăugat pe șeful BORuse pe lunga listă a celor sancționați (refuzul vizei, înghețarea activelor etc. în țara respectivă), Ungaria fiind cea care a împiedicat un gest similar la nivelul întregii UE, Ucraina pecetluiește faptul bisericesc al ruperii Ortodoxiei sale, împiedicând activ ca arhipăstorul de la Moscova să își viziteze oile cuvântătoare de dincoace de Nipru. Cum ar fi, oare, ceva similar și din partea Republicii Moldova? 

Chestiunea este din ce în ce mai gravă prin consecințe, scoțând la iveală, precum recent la Belgrad, succesul narațiunii potrivit căreia Rusia apără pe dreptcredincioși de atacul occidental secularizat și alienant.

Transformarea lui Putin și a aparatului său politic, inclusiv eclesial, în cruciat al moralității a fost sesizată de mai multă vreme. S-a scris deja mult pe temă. (...)

Kirill și anturajul lui este toxic pentru Ortodoxie pentru că aneantizează efortul interpretării modernității în cheie duhovnicească, transformând pe mărturisitorul dreptei credinței în potențial terorist ideologic și nu numai. Ceea ce am văzut că s-a petrecut în ariile largi ale Islamului se reeditează în Biserica de Răsărit”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.