Frații Bayraktar promit că Rusia nu va beneficia de celebrele drone turcești indiferent de suma pe care o oferă: "Ucraina se confruntă cu un atac foarte nedrept, agresiv și nefondat!"


Frații Bayraktar promit că Rusia nu va beneficia de celebrele drone turcești indiferent de suma pe care o oferă: "Ucraina se confruntă cu un atac foarte nedrept, agresiv și nefondat!"

Frații care conduc compania turcă Baykar, specializată în drone militare, au spus că sprijină pe deplin Ucraina și că nu își vor vinde armele Rusiei "indiferent de câți bani ni se oferă".

Baykar este cunoscută mai ales pentru dronele sale Bayraktar TB2, care au fost folosite cu un efect devastator de către forțele ucrainene împotriva invadatorilor ruși. Au ajuns chiar și în cultura pop națională cu un cântec scris în onoarea lor.

Vorbind pentru BBC, Haluk și Selçuk Bayraktar, CEO al Baykar și, respectiv, director de tehnologie al companiei, au insistat că nu vor vinde arme Rusiei.

Haluk a spus: "Prietenia și cooperarea noastră cu Ucraina datează de mulți ani. Sprijinul nostru este complet de partea Ucrainei, pentru că avem o conexiune foarte puternică, iar Ucraina se confruntă cu un atac foarte nedrept, agresiv și nefondat. Nimic nu va umbri cooperarea noastră cu Ucraina, indiferent de suma oferită. Poziția noastră față de această chestiune este clară".

Drona Bayraktar TB2 poate fi direcționată către o țintă de către un operator aflat la kilometri distanță, pentru ca apoi să se efectueze cu ea un atac cu bombe sau rachete. Aceste drone au fost utilizate pe scară largă de forțele turce împotriva grupării militante Partidul Muncitorilor din Kurdistan și au jucat un rol important în victoria Azerbaidjanului asupra Armeniei în războiul din Nagorno-Karabah din 2020.

Frații Bayraktar sunt foarte apropiați de sfera politică din Turcia, Selçuk căsătorindu-se cu fiica președintelui Recep Tayyip Erdogan în 2016.

Ei au dezvoltat de ceva vreme relația cu Ucraina, furnizându-i pentru prima dată drone în 2018. Kievul a cumpărat aproape două duzini de Bayraktar TB2 înainte de invazia rusă, iar alte 16 au sosit la începutul lunii martie.

Haluk a precizat: "Când a început războiul, am trimis zece camioane cu ajutoare – ajutoare alimentare, alimente pentru copii, articole de igienă. Ucraina este o țară cu care avem relații strânse. Împărtășim durerea ucrainenilor și apreciem lupta lor eroică".

În mai, cetățenii lituanieni, mobilizați de radiodifuzorul online Laisves TV, au donat 4,7 milioane de dolari americani pentru a cumpăra pentru Ucraina o altă dronă Bayraktar TB2. Petro Beshta, ambasadorul Ucrainei în Lituania, a declarat că a fost "primul caz din istorie când oamenii obișnuiți au strâns bani pentru a cumpăra ceva de genul Bayraktar".

Într-un efort separat de finanțare participativă, comediantul și politicianul ucrainean Serhiy Prytula a strâns 20 de milioane de dolari pentru a cumpăra trei Bayraktar TB2 pentru armata țării sale. Baykar a refuzat banii strânși, oferind în schimb cele trei drone gratuit.

La începutul acestei luni, Vasyl Bodnar, ambasadorul ucrainean în Turcia, a declarat pentru RBC Ucraina că Baykar are în plan construirea unei fabrici de drone în Ucraina. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.