Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a acuzat Germania că oferă Poloniei doar un sprijin "simbolic", acesta referindu-se la oferta Berlinului de a înlocui doar o parte infimă raportat la tancurile pe care Polonia le-a donat Ucrainei.
Varșovia a oferit Kievului peste 200 de tancuri T-72 ca răspuns la invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei și consideră că oferta actuală a Germaniei de a oferi Poloniei doar 20 de tancuri moderne Leopard 2 este insuficientă.
Vorbind luni la radioul public despre un acord, semnat vineri, de cumpărare a 180 de tancuri K2 și 212 de obuziere din Coreea de Sud, oficialul polonez a declarat: "Nu stăm să așteptăm aliații noștri să decidă dacă să doneze într-un final sau nu 20 de tancuri noi Leopard", a spus Mariusz Blaszczak.
"Sprijinul din partea Germaniei este simbolic", a adăugat acesta.
Președintele polonez, Andrzej Duda, acuzase Berlinul în luna mai că nu și-a respectat angajamentul de a trimite tancuri noi pentru a le înlocui pe cele pe care Polonia le-a furnizat Ucrainei pentru a ajuta țara vecină să se apere în războiul împotriva Rusiei.
"Nu și-au îndeplinit această promisiune. Și sincer, suntem foarte dezamăgiți de acest lucru", a spus Duda.
De asemenea, ministrul polonez al Apărării a spus în urmă cu câteva zile faptul că politicile germane privitoare la Rusia au fost foarte periculoase pentru Europa.
"Din cauza acestor politici, Vladimir Putin a reușit să obțină bani pentru armament", a declarat Błaszczak pentru site-ul polskatimes.pl.
"Politicile Germaniei au fost îndreptate spre a face afaceri cu Rusia și, fără îndoială, acest lucru nu ne oferă nicio garanție de securitate", a reliefat acesta.
După ce a descris politicile Germaniei față de Rusia ca fiind dezamăgitoare, Błaszczak a spus că această problemă nu a început din ziua în care Olaf Scholz a fost numit cancelar, ci mult mai devreme.
"Au fost dezamăgitoare și pe vremea Angelei Merkel", a zis acesta.
Błaszczak a declarat că politicile Germaniei au făcut ca atât Europa, cât și Germania să fie dependente de energia rusească.
Potrivit lui Błaszczak, Kremlinului i s-a oferit pârghia de a opri aprovizionarea cu țiței și gaze.
"Această pârghie fusese deja folosită de Rusia în cazul Ucrainei în 2009, când Rusia a oprit aprovizionarea cu energie către această țară", a explicat acesta.
"Aceste politici nu au fost o surpriză, dar este necesar ca acum să se tragă concluzii", a conchis Błaszczak. (sursa: AICI și AICI)