”Ucraina și Moldova pot pune capăt Transnistriei, împreună”, spune fostul ministru al Apărării din Moldova, Anatol Șalaru


”Ucraina și Moldova pot pune capăt Transnistriei, împreună”, spune fostul ministru al Apărării din Moldova, Anatol Șalaru

Ucraina este un obstacol în calea planurilor Președintelui Federației Ruse de a pune mâna nu numai pe Moldova, ci și pe alte țări europene, este de părere fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru.

De aceea, spune Șalaru, întreaga lume ar trebui să-i ajute pe ucraineni, care au arătat un exemplu de rezistență reală, demonstrând cum se poate respinge cu succes un inamic superior ca număr.

Șase luni de război au distrus miturile despre invincibilitatea „celei de a doua armate a lumii” și au schimbat radical atitudinea internațională față de Rusia. Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova nu are nicio îndoială că Ucraina va câștiga războiul declanșat de Putin, precum și că rușii care susțin regimul criminal vor răspunde pentru complicitatea lor, iar imperiul se va prăbuși, împărtășind toate acestea jurnaliștilor ucraineni de la OBOZREVATEL, în timpul unei călătorii de lucru în Ucraina.

OBZVTL: În 2014, Rusia a ocupat Crimeea și o parte a regiunilor Donețk și Lugansk. Mulți ucraineni au crezut atunci că acest lucru nu va dura mult, dar a trecut deja al nouălea an de la începutul agresiunii ruse. Moldova are și „un punct fierbinte” de mai bine de 30 de ani. Prezența contingentului rus de ocupație în Transnistria este o amenințare și pentru Ucraina. Cum vedeți soluția problemei transnistrene?

A.Ș: ”Problema transnistreană nu ar fi apărut dacă atunci conducerea Moldovei (reprezentată de Președintele Republicii Moldova Mircea Snegur . - Nd.) nu ar fi trădat interesele naționale și nu ar fi semnat un acord de pace cu Boris Elțin (primul președinte al Federaţiei Ruse.- Ed.). Atunci au recunoscut de fapt existența Transnistriei. Și războiul a fost între Moldova și Rusia, acordul de pace a fost între Moldova și Rusia - Federația Rusă a fost parte a conflictului. Mircea Snegur a permis apoi prezența forțelor de menținere a păcii în Transnistria. Și astfel în Moldova - în Transnistria - au rămas trupele de ocupație ruse. 

Rezolvarea acestei probleme va fi doar împreună cu Ucraina. Nu va fi ușor, pentru că OSCE nu este un format de lucru, nu este o organizație de lucru. Până acum, ea a îndeplinit doar comenzile din Rusia și sarcina ei era să realizeze mai mult pentru Transnistria. La un moment dat - până în 2014 - Ucraina era de partea Transnistriei, a Rusiei. Când Ianukovici a plecat, situația s-a schimbat și Ucraina a început să sprijine Moldova. Acum , în formatul existent, nu văd o soluție la această problemă. Formatul „5+2” nu funcționează - este ca o frecție la un picior de lemn, aceleași probleme se repetă în fiecare an și toți cedăm și cedăm Transnistriei. 

Moldova a anulat TVA pentru companiile transnistrene, Moldova le-a dat numere de tranzit pentru mașini, se bucură de toate beneficiile unui acord cu Uniunea Europeană, primesc granturi de la UE și visează în același timp să se unească cu Rusia. Singurul lucru care poate pune capăt acestui lucru este o decizie foarte principială a conducerii moldovenești, care nu va mai cocheta cu transnistrenii, și a conducerii ucrainene, care trebuie să-și coordoneze acțiunile cu Moldova și să pună capăt acestui regim.

Transnistria este la fel, și poate chiar mai mult, un pericol pentru Ucraina acum - când trupele ruse sunt staționate ilegal acolo. Ele pot crea un fel de conflict, provocare, precedent. Rusia dorește ca Transnistria să se extindă în toată Moldova - de aceea conflictul durează de atâția ani. Este înghețat, dar există - nu a fost rezolvat”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.