ȘOC! Putin l-a demis pe Șoigu de la conducerea armatei ruse, anunță serviciile de informații britanice


ȘOC! Putin l-a demis pe Șoigu de la conducerea armatei ruse, anunță serviciile de informații britanice

Din cauza eșecurilor repetate înregistrate de trupele Federației Ruse în războiul împotriva Ucrainei, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a fost înlăturat de la conducerea forțele armate ruse iar comandanții operaționali îl informează de acum direct pe președintele Putin despre evoluția războiului, relatează serviciile de informații britanice. 

„Ofițerii și soldații ruși care au propria lor experiență în război sunt susceptibili să-l batjocorească în mod regulat pe Șoigu pentru conducerea sa ineficientă, deoarece progresul ofensivei Rusiei în război din Ucraina s-a blocat”, a declarat Ministerul Apărării britanic.

Iată cum, strategiile disperate ale lui Șoigu, cel care a făcut tot ce i-a stat în putință nu să înfrângă rezistența armatei ucrainene ci să-și depășească reputația de comandant lipsit de experiență militară, el petrecându-și cea mai mare parte a carierei în sectorul construcțiilor și în Ministerul Situațiilor de Urgență, au avut un rezultat trist în ceea ce îl privește.

După operațiunea eșuată a armatei ruse de a captura Kievul, relațiile dintre comandantul șef al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Serghei Șoigu, și președintele Vladimir Putin, s-au deteriorat semnificativ. Generalului îi era frică să-l contrazică pe șeful Kremlinului, deși situația de pe câmpul de luptă o impune în mod frecvent. În special, Șoigu nu a îndrăznit niciodată să facă un apel deschis la mobilizare generală, deși majoritatea membrilor conducerii militare a Federației Ruse consideră că acesta este un pas necesar.

Înțelegând situația, Șoigu a făcut pași radicali în primele luni de război. Oamenii săi plăteau în mod regulat mass-media rusă de top pentru a plasa în infospațiu materiale care să justifice mobilizarea generală. În acest fel, generalul spera să-l influențeze pe Putin și să-l oblige să se răzgândească. Potrivit datelor serviciilor occidentale de informații, Șoigu și-a plătit „prietenii” din presă cu aproximativ 300.000 de ruble pentru fiecare articol analitic ale cărui concluzii să ducă spre imperativa mobilizare generală.

În plus, cu ajutorul presei, generalul a încercat și să înlăture responsabilitatea sa personală pentru eșecul „operațiunii speciale”. Potrivit jurnaliștilor independenți din Rusia, armata rusă, forțele de securitate și politicienii colectează în mod activ materiale compromițătoare unul asupra celuilalt, dar nu dau drumul deocamdată dosarelor penale pentru că este război. Tocmai din acest motiv, Șoigu se aflat multă vreme în funcție, deși de fapt nu a luat decizii cheie de foarte mult timp.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.