Jurnaliștii de la Realitatea.md dezvăluie cum de este posibil ca puterea din R.Moldova să refuze în mod constant trimiterea unui atașat militar la NATO, în ciuda războiului rusesc de la granițe și în pofida pericolului degenerării și întinderii acestuia. În realitate, atitudinea, puțin spus duplicitară, plasează R.Moldova în categoria țărilor de factura Belarusului și Kârgâzstanului, care refuză constant, știm prea bine din ce motive, orice prezență la NATO.
Potrivit documentelor intrate în posesia Realitatea.md (detalii AICI), la 5 mai 2022, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, i-a solicitat Ministrului de Externe, adică lui Nicu Popescu, să examineze oportunitatea de a exclude funcția de consilier (atașat militar) al R.Moldova la Cartierul General al NATO. Nosatîi propune asta invocând revizuiri ale cheltuielilor bugetare.
Ei bine, cum i s-a pasat cererea, Nicu Popescu a solicitat Guvernului să pună pe ordinea de zi subiectul referitor la lichidarea funcției de atașat militar la NATO, asta deși în țara vecină războiul durează deja de o jumătate de an și există riscul atragerii R.Moldova în conflict. Chiar declarațiile oficialilor de la Kremlin spun că se dorește o destabilizare a R.Moldova.
Aflând despre planul tandemului Popescu-Nosatîi, cineva a depus o petiție pe masa premierei Gavriliță, explicând punctual cât de grav este gestul celor doi demnitari. Pe scurt, așa cum observați în documentele de mai jos, petiționarul i-a explicat premierei ceea ce de altfel era de ordinul evidenței, anume că menținerea funcției de la NATO reprezintă o necesitate strategică, deslușindu-i și că militarul trimis pe lângă ACO/ACT/SHAPE nu poate acoperi și funcția supusă lichidării la dorința lui Nosatîi.
În pofida acestei petiții, care i-a expus premierei toate datele problemei – deci cunoaște situația în detaliu –, iată că din august 2021, când a fost receptată, și până în prezent, problema nu a fost rezolvată, R.Moldova fiind menținută fără un atașat militar la NATO. Mai mult, militarul retras de acolo la dorința discreționară a lui Nosatîi a fost restabilit în funcție printr-o hotărâre a instanței de judecată, pe care, nu-i așa, o guvernare pro-justiție n-ar trebui să o poată ignora la infinit, dedându-se la apucăturile celor de dinainte. Sau măcar să sperăm că nu, deși lucrătura tandemului Popescu-Nosatîi ne duce, inevitabil, cu gândul la diverse chestiuni, pe care poate că le vom dezvolta într-o serie de articole.
Jurnaliștii Realitatea.md anunță și că, pentru lipsirea R.Moldova de reprezentat la NATO și pentru neexecutarea hotărârii judecătorești, a fost inițiată o acțiune în instanță, iar persoanele responsabile vor trebui să prezinte explicațiile de rigoare. Dosarul se află pe rolul Procuraturii Anticorupție.