NYT: China ar putea opta mai degrabă pentru varianta impunerii unei blocade asupra Taiwanului! Și această strategie ar avea un impact devastator!


NYT: China ar putea opta mai degrabă pentru varianta impunerii unei blocade asupra Taiwanului! Și această strategie ar avea un impact devastator!

Mai degrabă decât recurgerea la un război total, China ar putea decide impunerea unei blocade pentru a forța Taiwanul să capituleze, a precizat publicația New York Times. 

Prin trimiterea de nave și submarine în apropierea portului Taiwanului, Beijingul ar putea bloca navele de marfă să intre și să iasă. De asemenea, Beijingul ar putea folosi avioane de război și rachete pentru a menține superioritatea aeriană asupra Taiwanului, inclusiv cu obiectivul de a contracara o posibilă intervenție a SUA și a aliaților săi, a mai precizat articolul în cauză. 

Exercitând o blocadă completă, China ar putea încerca să doboare avioane inamice cu rachete sol-aer și, totodată, să lanseze rachete asupra bazelor americane din Guam și Japonia. Totodată, China ar putea folosi propaganda, dezinformarea și războiul cibernetic pentru a spori sprijinul intern și pentru a răspândi îndoieli și teamă atât în rândul taiwanezilor, cât și în întreaga lume.

"Chiar și o blocadă limitată ar amenința una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din lume", a mai precizat NYT. Strategii militari ai Chinei cred că o astfel de strategie permite capacitatea de "a strânge sau slăbi lațul din jurul Taiwanului".

Având în vedere dependența puternică a Taiwanului de combustibil și alimente importate, această strategie ar avea un impact devastator.

China a intensificat exercițiile militare cu foc real ca răspuns la vizita în Taiwan, de la începutul lunii august, a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi. Deși exercițiile au fost intimidante, ele nu au inclus cele mai avansate active militare ale Chinei și nu sunt considerate "o repetiție la scară largă", potrivit NYT.

"Aspectul politic al ceea ce fac ei este uneori mai important decât exercițiile militare pe care le întreprind", a zis Drew Thompson, analist al Lee Kuan Yew School of Public Policy din Singapore.

Avioanele militare chineze au traversat mai des linia mediană a strâmtorii Taiwan. În primele trei săptămâni din august, Beijingul a trimis peste 600 de avioane de război în sau în apropierea zonei de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, în încercarea de a stabili "o nouă normalitate".

"Cred că și-au arătat intențiile, încercuind Taiwan și contracarând intervenția străină", a declarat Ou Si-fu, cercetător al Institutului pentru Cercetare în domeniul Apărării și Securității Naționale.

Pe măsură ce amenințările militare ale Chinei cresc, sunt sporite și eforturile Taiwanului de a-și consolida capacitățile de apărare. Taiwanul a desfășurat avioane de luptă pentru a patrola, nave, dar și sisteme de rachete la țărm pentru a monitoriza toate avioanele și navele de război chineze aflate în proximitate. 

Guvernarea de la Taipei a aprobat, de asemenea, un buget național de Apărare pentru 2023 în cuantum de 19,4 miliarde de dolari americani, o creștere de aproape 14% față de anul trecut. Această creștere a bugetului va permite producția de noi nave și rachete de fabricație internă.

Institutul Național de Știință și Tehnologie Chung-Shan a anunțat că își va dubla producția anuală de rachete la 500. Această creștere a producției va include mai multe rachete Sky Sword II, Sky Bow III, Hsiung Feng III, Hsiung Feng II, Hsiung Sheng și Wan Chien.

În plus, Ministerul taiwanez al Apărării Naționale a precizat că forțele armate au finalizat dezvoltarea unui sistem de apărare cu drone telecomandate. Se așteaptă ca sistemul de apărare UAV să fie desfășurat în 2023, urmând să fie înființate mai întâi instalațiile de pe insulele exterioare ale Taiwanului. (sursa: Taiwan News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.