Taiwanul ia o decizie importantă pentru a sancționa agresiunea rusească asupra Ucrainei. Resursa energetică pe care nu o va mai importa din Rusia


Taiwanul ia o decizie importantă pentru a sancționa agresiunea rusească asupra Ucrainei. Resursa energetică pe care nu o va mai importa din Rusia

Pe fondul criticilor ce au vizat-o întrucât a continuat achiziționarea de cărbune rusesc, compania Taipower a anunțat că a efectuat ultima plată pentru cărbunele pe care a fost de acord să-l cumpere din Rusia înainte de începerea agresiunii rusești la scară largă împotriva Ucrainei și a clarificat că nu va mai achiziționa această resursă energetică de care dispune Kremlinul. 

Publicația Nikkei Asia a precizat marți faptul că Taiwanul, Japonia și Coreea de Sud au importat, în perioada 24 februarie - 31 iulie, cărbune, petrol și gaze din Rusia în valoare totală de 5,5 miliarde de dolari americani. Dintre aceste importuri, Taiwanul a cuantificat 1,2 miliarde de dolari americani, în timp ce Japonia 2,6 miliarde de dolari americani, iar Coreea de Sud 1,7 miliarde de dolari americani, potrivit Centre for Research on Energy and Clean Air.

Pe măsură ce democrațiile occidentale încearcă să susțină Ucraina prin oprirea achizițiilor de combustibili fosili ruși, "țările din Asia de Est vor rămâne, în esență, principalii cumpărători de combustibili fosili ruși", a subliniat Lauri Myllyvirta, cercetător principal al CREA.

Miercuri, 24 august, purtătorul de cuvânt al Taipower, Wu Chin-chung, a fost citat de Reuters spunând că firma sa a semnat înainte de război un acord de cumpărare pentru a obține pentru anul 2022 1,16 milioane de tone de cărbune din Rusia, în schimbul sumei de 280 de milioane de dolari americani. Wu a adăugat că plata finală de 150 de milioane de dolari a fost făcută în august.

Mai mult, Wu a promis că Taipower nu va mai cumpăra cărbune din Rusia. În schimb, Wu a spus că Taipower plănuiește să achiziționeze cărbune din alte țări precum Indonezia, Australia, Columbia și Africa de Sud. (sursa: Taiwan News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.