Acuzații grave împotriva companiei franceze Total, care ar fi furnizat combustibili de avion unităților aviatice ruse de luptă


  • ACP
  • Aug 25, 2022 17:53
  • 1014
Acuzații grave împotriva companiei franceze Total, care ar fi furnizat combustibili de avion unităților aviatice ruse de luptă

Un articol din Le Monde a prezentat joi informații conform cărora gigantul energetic francez Total Energies ar fi fost implicat în furnizarea de condensat de gaz uzitat pentru producerea combustibilului folosit de avioanele de război rusești în Ucraina, prin participația companiei franceze într-o asociere cu compania Novatek din Rusia. 

Mai exact, publicația franceză afirmă că din condensatul de gaz furnizat de Terneftegaz, în care TotalEnergies deține 49%, a fost produs combustibilul livrat la două baze ale forțelor aeriene ruse care ar fi fost implicate în atacuri aeriene în Ucraina.  

Din această cauză ministrul francez al Transporturilor, Clement Beaune, a dispus o anchetă asupra operațiunilor companiei petroliere TotalEnergies, pentru a afla dacă aceste informații sunt într-adevăr reale.   

"Acesta este un subiect extrem de serios, așa că trebuie să existe o investigație pentru a se stabili dacă, voluntar sau involuntar, a existat o ocolire a sancțiunilor, pe care o companie, franceză sau alta, a produs-o", a spus ministrul francez la televiziunea France 2.  

Reprezentanții companiei franceze au declarat însă că TotalEnergies nu lucrează cu infrastructura care furnizează combustibili pentru armata rusă și că nu cunosc vreo potențială implicare a partenerilor săi de afaceri în producția de combustibil pentru avioane de luptă.  

Ministrul Transporturilor a fost primul oficial francez care a comentat acuzațiile care ar putea submina eforturile președintelui Emmanuel Macron de a aduce pacea în Ucraina, dar a spus că la acest moment nu are suficiente informații pentru a face vreun comentariu ori a lua vreo decizie. (sursa: AICI)

Nu ar fi prima oara când o mare firmă franceză ar colabora cu țări sau organizații aflate sub sancțiuni internaționale, un exemplu cunoscut fiind cazul când compania Lafarge s-a înțeles cu organizația teroristă Statul Islamic să producă materiale de construcții în zonele ocupate de militanții acesteia, după ce s-a înțeles să le ofere o sumă mare de bani și ciment pentru construirea unor buncăre. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.