The Jerusalem Post prezintă o teorie-bombă: nu e exclus ca un agent al MOSSAD să fi comandat asasinarea scriitorului Salman Rushdie!


  • ACP
  • Aug 24, 2022 19:44
  • 1684
The Jerusalem Post prezintă o teorie-bombă: nu e exclus ca un agent al MOSSAD să fi comandat asasinarea scriitorului Salman Rushdie!

O teorie nouă privind tentativa de asasinare a scriitorului Salman Rushdie, prezentată și de publicația israeliană The Jerusalem Post, spune că atacatorul lui Rushdie ar fi putut fi convins să comită atacul de către un agent Mossad și nu de către un agent iranian, cum s-a crezut inițial. 

Autorul acestei teorii, Nader Hashemi, director al Centrului pentru Studii din Orientul Mijlociu de la Universitatea din Denver, a prezentat inițial ipoteza cea mai cunoscută, conform căreia „Iranul căuta să riposteze după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani (execuție organizată de armata americană printr-un atac cu drone - n. red.) în ianuarie 2020, iar Departamentul de Justiție, cu câteva zile înainte de atacul asupra lui Salman Rushdie, a anunțat că agenți ai Corpului Gărzii Revoluționare Iraniene încearcă să-i asasineze pe Mike Pompeo și pe John Bolton”.

„Aceasta ar putea fi o posibilă explicație. Nu au putut să meargă după Pompeo și Bolton, cu alte cuvinte, IRGC nu i-a putut urmări pe aceștia, care sunt ținte de mare valoare, așa că au ales o țintă moale, cum ar fi Salman Rushdie”, a continuat Nader Hashemi. 

Potrivit acestuia, o altă variantă, mult mai posibilă, ar fi că atacatorul lui Rushdie, Hadi Matar, a fost convins să comită atacul de către un agent israelian care a pretins că ar fi agent sau susținător al regimului de la Teheran. 

„Cealaltă posibilitate, care cred că este mult mai probabilă, este că acest tânăr, Hadi Matar, a comunicat online cu cineva care pretindea că este membru sau susținător al Gărzii Revoluției Islamice și l-a ademenit să-l atace pe Salman Rushdie. Persoana care pretindea că este afiliată Republicii Islamice Iran ar fi putut fi un agent Mossad”, a spus Nader Hashemi – detalii AICI.

Motivul pentru desfășurarea unei operațiuni de acest tip de către Mossad ar fi galvanizarea opoziției față de eforturile în curs ale puterilor mondiale de a reînvia acordul nuclear din 2015, atât de nedorit de guvernul israelian. 

De altfel, ministrul Apărării Benny Gantz a anunțat, marți, că va călători în Statele Unite pentru o serie de întâlniri cu oficialii americani ai Apărării, la sfârșitul acestei săptămâni, după ce a declarat, tot marți, următoarele: „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a influența acordul”, iar statul evreu „va ști să-și mențină libertatea de acțiune după cum este necesar” – detalii AICI

Poziția guvernului israelian este ușor explicabilă, în condițiile în care nu poate accepta ca regimul autoritar de la Teheran, care a declarat de multe ori că dorește distrugerea Israelului, să poată obține arma nucleară.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.