După operațiunea eșuată a armatei ruse de a captura Kievul, relațiile dintre comandantul șef al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Serghei Șoigu, și președintele Vladimir Putin, s-au deteriorat semnificativ. Generalului îi este frică să-l contrazică pe șeful Kremlinului, deși situația de pe câmpul de luptă o impune în mod frecvent. În special, Șoigu nu a îndrăznit niciodată să facă un apel deschis la mobilizare generală, deși majoritatea membrilor conducerii militare a Federației Ruse consideră că acesta este un pas necesar.
Potrivit surselor din Statul Major al Federației Ruse, Putin este, deocamdată, un oponent categoric al mobilizării generale, chiar și în ciuda nevoii urgente a armatei ruse de rotație și reînnoire a personalului. Pe de altă parte, Serghei Șoigu, care înțelege că planul său de a ocupa rapid Ucraina a eșuat, este clar conștient de impasul situației, dar nu îndrăznește să-l contrazică pe dictator.
Potrivit oficialilor armatei ruse, pe front există o lipsă catastrofală de soldați și ofițeri. După cum subliniază membrii personalului, armata rusă din Ucraina luptă în minoritate. Potrivit diferitelor estimări, numărul grupurilor militare ruse și pro-ruse din Ucraina este de 150 – 180 de mii de soldați și ofițeri, incluzând și trupele LPR și DPR. Numărul trupelor ucrainene înainte de începerea ostilităților era de aproape 250.000 de oameni și, ținând cont de mobilizare, este foarte posibil ca cifrele să se fi dublat. Astfel, rata de avansare a rușilor în Ucraina este în prezent foarte lentă.
Înțelegând situația, Șoigu a făcut pași radicali în primele luni de război. Oamenii săi plăteau în mod regulat mass-media rusă de top pentru a plasa în infospațiu materiale care să justifice mobilizarea generală. În acest fel, generalul spera să-l influențeze pe Putin și să-l oblige să se răzgândească. Potrivit datelor serviciilor occidentale de informații, Șoigu și-a plătit „prietenii” din presă cu aproximativ 300.000 de ruble pentru fiecare articol analitic ale cărui concluzii să ducă spre imperativa mobilizare generală.
În plus, cu ajutorul presei, generalul a încercat și să înlăture responsabilitatea sa personală pentru eșecul „operațiunii speciale”. Potrivit jurnaliștilor independenți din Rusia, armata rusă, forțele de securitate și politicienii colectează în mod activ materiale compromițătoare unul asupra celuilalt, dar nu dau drumul deocamdată dosarelor penale pentru că este război. Tocmai din acest motiv, Șoigu se află încă în funcția sa, deși de fapt nu a luat decizii cheie de foarte mult timp.