În politică, aranjamentele murdare se cer uitate de publicul larg, pentru a reveni la ele. Puțini își mai amintesc că la începutul secolului, un paj de la curtea lui Putin, pe nume Stanislav Belcovski, fără să-și ceară voie de la „experții dâmbovițeni” pentru Basarabia, ajunge „întâmplător” la București și propune soluția „magică” pentru problema problemelor – teritoriul R.Moldova, partea dreaptă a Nistrului, trece la România, iar Transnistria la Federația Rusă. Târgul-provocare s-a încheiat înainte de a începe cu adevărat. Dar la Chișinău, sub bagheta invizibilă, ca la comandă, apare un cor întreg cu „misiuni speciale”, care a început să cânte refrenul să renunțăm benevol la Transnistria, fiindcă ea ne împiedică să devenim europeni și să ne unim cu România. Poate că Adrian Severin, Cozmin Gușă și celula lor de politruci dâmbovițeni știu mai bine clapele accesate la Chișinău de consilierii lui Roșca, dar „planul Belcovski” a netezit drumul pentru apariția de mai târziu a altor planuri, a „identității transnistrene” și a „pașilor mici” a emisarilor germani în frunte cu președintele Frank-Walter Steinmeier sau cu neamțul-putinist Klaus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în Moldova. Ei, toți, au avut o contribuție majoră la fortificarea și consolidarea regimului separatist de la Tiraspol (protocolul de la Berlin, recunoașterea studiilor din stânga Nistrului, circulația liberă a mașinilor transnistrene în Europa etc).
Fără să trecem în revistă episoadele din farsa-batjocură „5+2”, constatăm că au trecut aproape două decenii de experimente dezastruoase (amintiți-vă doar de principalele tatonări cunoscute ca planurile Primacov, Kozak și Iușcenco). În spatele gargarei demagogice ruso-germane-OSCE, în R.Moldova, Rusia testa diferite modele de subminare a statelor independente desprinse de la imperiu ( variante federative, separatiste, confederative, stat comun etc), iar Transnistria, între timp, a fost transformată în fieful bandiților, a serviciilor secrete rusești și a rețelelor mafiote de la Kremlin, ea fiind întreținută financiar de către contribuabilii din dreapta Nistrului.
Pentru naivi și alegători, desigur, de ochii lumii, la vitrină stătea puterea constituțională de la Chișinău, iar regimul separatist de la Tiraspol părea străin de conducerea și banii statului moldovenesc. Pe naiba! În realitate, după 1992, a fost creată o singură conducere pentru întreaga R.Moldova, cu reședința la Moscova. La Kremlin s-au luat toate deciziile-cheie, care au determinat evoluția R.Moldova de la 21 iulie 1992 și până la 24 februarie 2022, ele fiind aduse la Chișinău pentru executare fie direct, fie prin Berlin. Chiar șeful statului Igor Dodon își coordona politicile „naționale echilibrate” la ambasadă rusă și se reîntorcea „energizat” de la întâlnirile cu Putin și Kozak, impunând demnitarilor locali narativele că în 1992 „pe Nistru a fost război civil, iar Rusia a oprit vărsările de sânge”.
În contextul aranjamentelor rusești camuflate, mai vechi și mai noi, m-aș fi mirat să fie absent în Guvernul Gavriliță ambasadorul R.Moldova în RFG Oleg Serebrian, un pion verificat și docil pentru rețeaua, care îl promovează de peste două decenii. Evident, ce alt domeniu mai important putea să i se încredințeze, decât Transnistria?
În ianuarie 2022, când am aflat vestea că diplomatul a luat mandatul de viceprim-ministru pentru Reintegrare, îmi doream sincer să reușească, fiindcă acumulase suficiente cunoștințe și experiențe în Franța și Germania. Ar fi nedrept să afirm că Oleg Serebrian, chinuindu-se mulți ani prin ambasade, s-a rupt de realitățile de acasă și din regiune. Consider că el înțelege mai bine decât ucenicii lui Lavrov ce procese geopolitice se produc în lume și pe continentul european. Singura mea întrebare rămânea cea când l-am văzut la braț cu Dumitru Diacov prin 1998: va avea cândva curajul Oleg Serebrian, măcar înainte de a se pensiona, să servească și interesele R.Moldova?
Timp de opt luni, Oleg Serebrian împreună cu biroul său de reintegrare, cu adjunctul Nicolai Țveatcov, expert pe federalizare, lasă impresia că se conduc de o agendă veche, luată de la Steinmeier sau Neukirch, dar întocmită pe la subdiviziunea moldovenească încă înainte ca ofițerul Igor Maslov să-l înlocuiască pe generalul SVR Vladimir Cernov. Mesajele și acțiunile lor sunt emanate din matricea Luchianov-Primacov-Kozak-Lucinschi și duhnesc a naftalină. Deși alături, din regiunea Odesa, se aud exploziile rachetelor teroriștilor ruși, care ucid populația pașnică, adjunctul Nicolai Țveatcov ne flutură din deget, ca pe timpuri, și continuă narativele mucegăite:„Reintegrarea poate fi doar prin federalizare”. Apele de la Birou încă nu s-au limpezit și auzim un alt mesaj diversionist, de astă dată din partea lui Oleg Serebrian: „Dorim regiunea transnistreană în componența Republicii Moldova, dar nu cu orice preț”.
Iarăși se readuce pe tapet și în spațiul public provocarea Kremlinului (cazul Belcovschi) și narativul serviciilor secrete rusești că Chișinăul trebuie să renunțe benevol la Transnistria, fiindcă doar atunci se poate face unirea cu România. Înainte ca corul cu „misiuni speciale” să înceapă cântecele de altă dată, atenționez opinia publică, factorii de decizie și instituțiile internaționale:
1. Conjunctura regională s-a schimbat radical din 24 februarie 2022, când Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei;
2. Prin agenții săi de influență de la Berlin și Chișinău, Rusia face presiuni și diversiuni din diferite părți ca R.Modova să renunțe benevol la Transnistria, astfel deschizându-i-se drumul s-o transforme legal într-o enclavă militară gen „Kaliningrad”, în coastele Ucrainei, României și NATO;
3. E o înșelătorie totală, tipic rusească, lansată pentru infantilii politici, că fără Transnistria, Chișinăul și Bucureștiul vor face Unirea;
4. Renunțarea benevolă la Transnistria, sub masca independenței ei, ar transforma partea de Est a R.Moldova într-un teatru de război, fiindcă Ucraina va fi nevoită să lichideze enclava rusească, care îi va pune în pericol securitatea națională în regiunile Odesa și Vinița.
Declarațiile total iresponsabile și provocatoare, venite de la demnitarii Biroului de reintegrare a Guvernului R.Moldova, nu pot fi catalogate ca erori individuale sau incompetență. Iar afirmația lui Oleg Serebrian, vice-prim ministru pentru reintegrare că „Dorim regiunea transnistreană în componența Republicii Moldova, dar nu cu orice preț” e cu bătaie lungă și are încărcătura unui viitor program sau proiect geopolitic. Aceste tatonări lansate pentru a vedea reacția opiniei publice și a instituțiilor responsabile de securitatea statului, scot la suprafață aranjamente mai vechi, când Putin vorbea cu gura lui Belcovski, Steinmeier sau Neukirch. Sper să nu auzim doar eventuale justificări, ci o atitudine clară a Guvernului în chestiunea Transnistriei ca parte integrantă a teritoriului R.Moldova.
Închei cu constatarea tristă că dacă Igor Dodon depunea flori la mormântul ucigașilor fiilor moldovenilor, atunci Oleg Serebrian scuipă pe jertfa sutelor de patrioți, care au apărat cu prețul vieții pământul natal. În privința Transnistriei și sacrificiului eroilor moldoveni, cei doi pioni -- Oleg Serebrian și Igor Dodon – sunt frați gemeni și au același stăpân.