Conform ultimelor date oficiale, economia britanică a înregistrat în 2020 o catastrofă economică fără precedent în ultimii 300 de ani


  • ACP
  • Aug 23, 2022 12:31
  • 1013
Conform ultimelor date oficiale, economia britanică a înregistrat în 2020 o catastrofă economică fără precedent în ultimii 300 de ani

Conform datelor prezentate luni de Oficiul Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie, regatul a înregistrat în 2020, când s-a confruntat cu dificultățile majore generate de pandemia COVID-19, un dezastru economic fără precedent în ultimii 300 de ani. 

Catastrofa financiară a însemnat o scădere a producției mai mare decât a prezentat oficial orice altă economie dintre țările G7, produsul intern brut prăbușindu-se cu 11,0%, ceea ce este cea mai mare scădere din 1709, potrivit datelor istorice găzduite de Banca Angliei.  

ONS calculase inițial, în baza datelor disponibile, că Marea Britanie a suferit în 2020 cea mai mare scădere a producției de la "Marele Îngheț" din 1709, dar apoi aceeași instituție a revizuit scăderea la 9,3%, ceea ce o făcea să fie "doar" cea mai mare de după Primul Război Mondial. Pe măsură ce au devenit disponibile mai multe date, statisticienii britanici au ajuns la rezultatul de 11% pentru scăderea economica din 2020, depășind Spania, care a înregistrat o scădere a producției cu 10,8%.  

Anul trecut economia britanică și-a revenit în bună parte, părând să ajungă în toamnă la dimensiunea pre-pandemică, conform datelor disponibile la acest moment, dar inflația explozivă face ca economia să se scufunde din nou în recesiune, fapt confirmat și de Banca Angliei, după cum raportează Reuters.  

Oficialii britanici au avertizat însă că orice comparație cu alte țări e totuși foarte greu de făcut, în condițiile în care cele mai multe dintre ele nu au făcut încă același tip de calcule aprofundate ca și Marea Britanie, cu excepția Statelor Unite. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.