Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a detaliat, pentru ziarul polonez Rzeczpospolita, modul în care agresiunea rusă împotriva Ucrainei a devoalat faptul că imperialismul reprezintă forța motrice a lumii moderne.
În acest context, Rau a atras atenția că, pentru combaterea imperialismului, inclusiv în cazul Uniunii Europene, este nevoie de cumpătare din partea Germaniei, nicidecum de o conducere germană la nivel european.
"Ordinea europeană contemporană, ordinea Uniunii Europene, nu ne protejează de erodarea libertății și egalității statelor membre, care, după cum arată experiența, favorizează renașterea imperialismului", a precizat Rau.
"În acest context, crearea condițiilor instituționale pentru o conducere germană a UE ar exacerba în mod fundamental această lipsă de libertate și egalitate. Dacă, așadar, oferta germană este de a contribui la apărarea UE împotriva imperialismului, pentru care Germania se simte responsabilă, Uniunea nu are nevoie de o conducere germană, ci de cumpătare din partea Germaniei. Numai atunci libertatea și egalitatea statelor membre vor permite UE să devină antiteza dorită în raport cu imperialismul", a detaliat oficialul polonez.
De asemenea, ministrul polonez de Externe a punctat modul în care războiul la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă un punct de cotitură pentru întreaga Europă.
"Agresiunea rusă împotriva Ucrainei a pus capăt unei epoci în care credința predominantă era că, după experiențele traumatizante ale secolului al XX-lea, un alt mare război european nu mai era posibil și că toate națiunile erau unite de dorința de pace. Am aflat într-un mod dramatic că imperialismul nu este doar o categorie istorică, ci forța motrice a lumii moderne, că puterea distructivă ajunge – desigur în diferite grade – la noi toți", a spus ministrul.
Zbigniew Rau a reliefat totodată cum încearcă Germania să-și extindă influența asupra politicilor Uniunii Europene.
"Agresiunea rusă împotriva Ucrainei a devenit un moment de trezire pentru Europa, un moment pentru o reflecție mai profundă asupra viitorului continentului. Lansând dezbaterea pentru o astfel de reflecție, cancelarul german Olaf Scholz a scos în evidență Uniunea Europeană ca fiind antiteza imperialismului, structură care prin prisma realitățile strategice actuale trebuie consolidată fundamental extinzând sfera de aplicare a deciziilor luate prin instituirea votului majoritar și implicit abandonarea dreptului de veto. O astfel de soluție va permite Germaniei să-și asume – cu simțul responsabilității pentru continentul nostru în fața amenințării imperialiste – conducerea", a precizat Rau. (sursa: TVP World)