Cea mai bună vară a Autorității Palestiniene? Evenimentele care indică această chestiune


  • ACP
  • Aug 22, 2022 21:44
  • 916
Cea mai bună vară a Autorității Palestiniene? Evenimentele care indică această chestiune

Vara aceasta pare să fi fost, cel puțin până acum, perioada de glorie a Autorității Palestiniene și a președintelui palestinian Mahmoud Abbas, perioadă ce nu dă semne să se fi terminat. 

Vizita președintelui american, din iulie, la complexul prezidențial Muqataa din Betleem, a fost un eveniment diplomatic de extraordinară anvergură pentru președintele Abbas și instituția condusă de el. De această vizită pare să fi fost legată și absolut neașteptata decernare a ordinului "Steaua României" - cea mai înaltă distincție oferită de statul român - președintelui palestinian, din mâna președintelui Iohannis, la doar câteva zile după vizita președintelui american în Ierusalimul de Est și Betleem. Administrația prezidențială de la București a oferit o explicație halucinantă pentru decernarea ordinului - "președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare a Excelenței Sale domnul Mahmoud Abbas, Președintele Autorității Naționale Palestiniene, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională avută la promovarea dialogului și dezvoltării regionale..."

E clar însă că aceasta onoare oferita președintelui Autorității Palestiniene nu putea veni din partea mult prea prudentei administrații prezidențiale față de interesele Israelului fără semnalul Washingtonului, mai ales când e de notorietate că România este unul dintre cei mai ordonați și supuși membri ai NATO. Așadar, după vizita președintelui american, președintele Abbas a primit și cea mai înaltă distincție a unei țări NATO de primă importanță cel puțin în contextul actual al războiului din Ucraina. 

Nu a trecut mult și, la mijlocul lunii acesteia, președintele palestinian a fost prezent și la Berlin, de unde a putut să emită scandaloasa acuzație cum că Israelul a comis 50 de holocausturi împotriva palestinienilor de la întemeierea sa, fără să fie oprit sau corectat de cineva la acel moment când vorbea în fața jurnaliștilor. Iar asta s-a întâmplat deși înainte de întâlnirea Scholz-Abbas oficialii germani s-au întâlnit cu asistenții lui Abbas și i-au îndemnat să atenueze retorica anti-israeliană și să se asigure că Abbas evită limbajul care ar fi inacceptabil în Germania, după cum a relatat un oficial german. 

Acum, deși împotriva lui Abbas a fost începută o anchetă din partea poliției germane pentru declarațiile sale privind Holocaustul, acesta este iar așteptat să se întâlnească cu președintele unei țări NATO. Abbas este așteptat în Turcia, unde urmează să se întâlnească cu președintele Erdogan, într-un moment deloc potrivit pentru diplomația turcă. Iar această vizită vine când Turcia și Israelul au căzut de acord să își numească ambasadorii - fiecare în cealaltă țară -  după ce au decis să restabilească deplin legăturile diplomatice, ceea ce survine unei îmbunătățiri constante a relațiilor, ca urmare a eforturilor făcute în special de diplomația turcă. Iar acum, deși Ankara a lucrat mult la reapropierea de Israel, riscă să irite foarte tare Guvernul de la Tel Aviv primindu-l pe Abbas pentru trei zile, pentru o întâlnire la cel mai înalt nivel.  

Se poate specula mult despre motivele pentru care a primit președintele Abbas acest culoar extraordinar de favorabil - de la faptul că Washingtonul își reia perioada începută sub președinția lui Barack Obama, de bunăvoință și atenție sporită către o parte din țările arabe, până la o posibilă punere la punct a Israelului pentru relațiile strânse cu China și cele încurcate cu Rusia – dar bine ar fi să i se explice președintelui Autorității Palestiniene că e absolut necesar să își tempereze și el politicile și retorica anti-iasraeliene, dacă dorește într-adevăr să fie văzut ca reprezentant al unei organizații raționale și decente și dacă dorește într-adevăr pacea pentru palestinieni.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.