Șoigu susține că țara sa nu a fost izolată internațional: "Prietenii au rămas prieteni: Burundi, Uganda, Ciad". Ce alte state ar mai avea relații de prietenie cu Rusia


Șoigu susține că țara sa nu a fost izolată internațional: "Prietenii au rămas prieteni: Burundi, Uganda, Ciad". Ce alte state ar mai avea relații de prietenie cu Rusia

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a negat că țara sa a fost izolată internațional, enumerând Ciadul, Uganda și alte națiuni printre aliații Rusiei. 

"Aceste afirmații zgomotoase constante despre izolarea Rusiei... Acest lucru este în general destul de greu de realizat și, vorbind despre țara noastră, este aproape imposibil pentru că este cea mai mare putere nucleară, cea mai mare țară ca suprafață", a zis acesta, potrivit Interfax. 

Sugestiile că războiul Rusiei contra Ucrainei ar afecta numărul de companii și delegații care participă la "Army 2022 International Military and Technical Forum in Moscow" au fost nefondate, a mai zis ministrul rus al Apărării. 

"Vă spun că prietenii au rămas prieteni. Nu au fost afectați de această presiune puternică din toate părțile", a mai precizat Șoigu. 

Șoigu a făcut aceste declarații la conferința la care au participat oficiali militari din Africa, Asia și America Latină, eveniment care s-a încheiat duminică. 

"Este foarte îmbucurător faptul că lideri militari proeminenți ai statelor noastre prietene – Burundi, Republica Guineea, Camerun, Mali, Sudan, Uganda, Ciad, Etiopia și Republica Africa de Sud – sunt prezenți astăzi în această sală", a spus Șoigu, conform unui articol din 16 august din ziarul ucrainean în limba rusă - Delovaya Stolitsa.

"Apreciem sprijinul dumneavoastră și intenționăm să sporim cooperarea în proiecte reciproc avantajoase", a continuat acesta. 

La debutul conferinței, în data de 15 august, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia și aliații săi din America Latină, Asia și Africa au "relații ferme din punct de vedere istoric, prietenoase și cu adevărat de încredere".

Putin a spus că Rusia continuă să furnizeze "arme de ultimă generație — de la arme de calibru mic până la vehicule blindate și artilerie, aviație de luptă și drone", potrivit unei traduceri în limba engleză.

Aceste arme, a spus Putin, sunt "cu zeci de ani" înaintea celor de care dispun alte state. 

"Vorbim despre arme de înaltă precizie, respectiv robotică și sisteme de luptă bazate pe noi principii fizice. Mulți dintre acestea sunt cu ani, poate chiar cu decenii înaintea corespondentelor lor străine și semnificativ superioare în ceea ce privește caracteristicile tactice și tehnice", a precizat Putin. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.