GALERIE FOTO: Ucrainenii strâng bani pentru armată vânzând ”urări” și mesaje scrise pe bombele trase către ruși


GALERIE FOTO: Ucrainenii strâng bani pentru armată vânzând ”urări” și mesaje scrise pe bombele trase către ruși

Apariția sloganurilor și simbolurilor înscrise pe munițiile de artilerie fabricate în SUA – inițial un mijloc de creație pentru soldații ucraineni care servesc în estul țării – a devenit o tactică de strângere de fonduri extrem de profitabilă pentru ucraineni în războiul de aproape șase luni.

Site-urile web locale de crowdfunding au strâns sute de mii de dolari pentru efortul de război de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Ele oferă celor dornici, oriunde în lume, șansa de a-și posta ”urările” la adresa rușilor pe un meniu tot mai mare de bombe și rachete, înainte ca acestea să fie trase împotriva pozițiilor armatei lui Putin.

Cel mai important grup de crowdfunding — SignMyRocket — a început prin a vinde mesaje plătite cu 30 de dolari per bucată de către susținătorii rezistenței ucrainene și inscripționate pe proiectile de mortier de calibrul 82 mm, fabricate în fosta Uniunea Sovietică. Cofondatorul platformei, Anton Sokolenko, și-a dat apoi seama că, dacă ar vinde mesaje imprimate pe munițiile unor arme mai precise și mai puternice, binefăcătorii din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada, Elveția și din alte părți ale lumii ar plăti și mai mult.

Echipa lui Sokolenko vinde acum inscripții pe mine antitanc, pe drone încărcate cu bombe, pe grenade de mână VOG-17, pe proiectile de artilerie grea de 220 mm și chiar pe tancuri. Un mesaj pentru Putin, inscripționat pe un proiectil de tun M777 Howitzer, costă 150 de dolari. O ”felicitare” trimisă rușilor cu o bombă trasă de un 2S7 Pion este ”facturată” cu 250 de dolari. O rachetă propulsată de un M982 Excalibur poate duce în orice tranșee sau blindat rusesc ”urările” tale contra 700 de dolari. Grupul a marcat recent chiar și o rachetă sol-aer Buk cu mesajul „Nu este utilizată împotriva Malaysian Airlines” – o referire la celebra doborare a unui avion comercial de linie în 2014 de către separatiști pro-ruși înarmați cu același sistem de rachetă, tragedia ucigând 298 de persoane. Cel mai scump articol de pe site este posibilitatea exclusivă de a inscripționa sau ”boteza” un tanc T-72 de fabricație sovietică, pentru 3.000 de dolari.

Până în prezent, site-ul SignMyRocket.com a strâns peste 228.000 de dolari pentru armata ucraineană și a facilitat inscripționarea muniției folosită împotriva rușilor cu peste 1660 de mesaje, inclusiv unele de genul „De la NATO cu dragoste”, „Londra vă salută”, ”Lupta împotriva fascismului este o slujbă full time” și „Remember the Alamo”.

Efortul de strângere de fonduri nu este susținut oficial de armata ucraineană. Organizația lui Sokolenko se bazează pe conexiunile sale informale cu unitățile militare ucrainene de pe teren. Încasările sunt destinate achiziționării de echipamente pentru unitățile militare ale Ucrainei, inclusiv vehicule de luptă și piese auto.

Mecanismul prin care ucrainenii trimit urări explozive pre-plătite în tranșeele rușilor este simplu. După ce o donație este colectată, un soldat ucrainean mâzgâlește mesajul solicitat pe un proiectil și face o fotografie. Poza este apoi trimisă donatorului. „Am donat deja 3.000 de dolari”, spune Colin Smith, director la o companie de comerț electronic din Dallas, care a dedicat obuze de artilerie din partea prietenilor și rudelor. Smith a descoperit pentru prima dată SignMyRocket pe o pagină Reddit la începutul acestui an. Recent i-a dat soției sale o poză cu un obuz de artilerie pentru aniversarea lor, inscripționată cu inițialele și data nunții: „C & Y. Est. 2021.”

Ucrainenii sunt departe de a fi inventat bombele ca pânză pentru exprimarea politică sau naționalistă. Soldații europeni și americani au scris mesaje pe piesele de artilerie în fiecare conflict, cel puțin începând cu primul război mondial. După un atac rusesc din aprilie, care a ucis peste 50 de persoane la o gară din Kramatorsk, un fragment de rachetă a fost găsit înfipt în pământ, purtând un mesaj scris de mână: „Pentru copii”. Dar vânzarea de mesaje personalizate ca instrument de strângere de fonduri este, cu adevărat, o inovație.

Succesul eforturilor lui Sokolenko a determinat deja crearea altor site-uri de crowdfunding. Site-ul RevengeFor, lansat în urmă cu nici 4 săptămâni de Itist născut în Kiev, Nazar Gulyk, face apel la străinii cu nemulțumiri istorice împotriva Moscovei, care ar dori să-i sprijine pe ucraineni.

„Care este motivul tău pentru care vrei să te răzbuni pe Rusia?” spune un videoclip de strângere de fonduri de grup care afișează un montaj al lui Iosif Stalin, Vladimir Lenin și actualul președinte rus Vladimir Putin. „Ucraina răzbună deja pe toată lumea pe câmpul de luptă! Răzbună-te și răzbună și suferința poporului tău!”

În nici o lună de activitate, grupul spune că a strâns peste 50.000 de dolari de la o serie de donatori din Statele Unite, Canada, Germania, Marea Britanie, Polonia, Hong Kong, Belgia, Georgia, Republica Cehă și Norvegia. Grupul își trimite apoi încasările către Come Back Alive, o organizație caritabilă ucraineană care a echipat trupele cu vehicule militare și instrumente de supraveghere.

Gulyk spune că este în negocieri cu contactele sale militare pentru oferta sa cea mai ambițioasă de până acum: drepturile de inscripționare a munițiilor unui sistem de rachete de înaltă mobilitate din SUA, de genul HIMARS, arma pe scară largă creditată pentru încetinirea avansului militar al Rusiei în est și sud.

Oficialii americani sunt conștienți de campaniile neoficiale mai sus prezentate însă susțin că inscripționarea armelor americane nu se numără printre preocupările lor cele mai presante într-un conflict care a ucis zeci de mii de oameni, a crescut prețurile la alimente și energie și a zdruncinat politica europeană de securitate. De asemenea, soldații ucraineni implicați în marcarea munițiilor sunt reticenți să comenteze despre proces, având în vedere caracterul neoficial al efortului. Multe dintre inscripții includ expresii injurioase adresate lui Putin sau trupelor ruse care nu sunt potrivite pentru tipărire.

Un diplomat străin de la Kiev a spus că scena forțelor ucrainene desenând sloganuri din ce în ce mai ireverențioase asupra munițiilor amintește de pictura în ulei din secolul al XIX-lea „Răspunsul cazacilor din Zaporoje”. În pictură, cazacii din ceea ce este astăzi Ucraina se înghesuie în jurul unei mese, scriind o scrisoare de insulte tot mai jignitoare la adresa sultanului otoman care le-a cerut loialitatea. „Tradiția rezistenței este puternică”, a declarat și Yaroslav Hrytsak, istoric ucrainean și profesor la Universitatea Catolică din Ucraina, adăugând că „umorul” și „obscenitățile” au caracterizat de mult răspunsul Ucrainei la ocupația străină.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.