Președintele rus Vladimir Putin ar putea recurge la măsuri disperate, inclusiv la un război "neconvențional", pe fondul pierderilor tot mai mari pe care le suferă armata sa în Ucraina, potrivit unui expert militar britanic.
Colonelul armatei britanice Hamish de Bretton-Gordon a declarat joi pentru GB News că Ucraina ar putea să preia inițiativa în actualul război. Pe de altă parte, el a precizat că Putin consideră probabil că "nu își poate permite" un eșec militar în Ucraina. În acest context, expertul militar a avertizat că tensiunile din jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ce a fost ocupată de trupele Kremlinului, respectiv amenințările lansate de ruși sugerează că un incident nuclear ar putea fi la orizont.
"Convențional, rușii au rezultate foarte proaste. Am văzut câte trupe și tancuri au pierdut. Și acum ei pierd într-un fel teren, motiv pentru care este din ce în ce mai îngrijorător faptul că rușii pot apela la resorturile neconvenționale – e ceea ce numim războiul asimetric", a zis acesta.
"Știm că Putin, în mintea lui, consideră probabil că nu își poate permite să eșueze în Ucraina, căci se va termina cu el. Pe măsură ce auzim povești despre centrale nucleare și altele, respectiv primim amenințări din partea Ministerului rus al Apărării și a unora dintre susținătorii săi cu privire la problema nucleară, trebuie să fim stăpâni pe poziții", a mai precizat Bretton-Gordon.
De Bretton-Gordon a mai menționat că preocupările politice ce țin de alte subiecte ar putea deveni "îngrozitor de lipsite de importanță dacă Ucraina nu va învinge și va avea loc un fel de accident sau atac nuclear teribil".
Acesta a mai precizat că e de părere că războiul din Ucraina reprezintă cauza pentru inflația mare din Regatul Unit și din multe alte țări.
"Motivul pentru care prețurile carburanților sunt mari e reprezentat de criza din Ucraina care a determinat creșterea prețului combustibilului din cauza lipsei de aprovizionare", a spus de Bretton-Gordon.
"Motivul pentru care prețurile alimentelor sunt în creștere constă în faptul că sunt 40 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina", a completat acesta.
"Dacă vrem să trecem peste drama inflației din prezent, trebuie să ne asigurăm că Ucraina prevalează", a reliefat Bretton-Gordon.
"Aceasta este lupta generației noastre, în care suntem implicați, indirect, în acest moment. Trebuie să facem ca Ucraina să prevaleze, altfel am putea ajunge să fim implicați direct", a continuat acesta. (sursa: Newsweek)