Ministerul ucrainean al Apărării: Putin și Kadîrov răpesc tineri ceceni pentru a-i angrena în războiul contra Ucrainei. Cum sunt forțați aceștia să se alăture forțelor Kremlinului


Ministerul ucrainean al Apărării: Putin și Kadîrov răpesc tineri ceceni pentru a-i angrena în războiul contra Ucrainei. Cum sunt forțați aceștia să se alăture forțelor Kremlinului

"Numărul cetățenilor ruși care doresc să participe la războiul contra Ucrainei este în scădere. Drept urmare, conducerea Kremlinului încearcă mai activ să recruteze cetățeni străini pentru a face parte din forțele armate ale Federației Ruse", a precizat principala Direcție de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

Potrivit rapoartelor de intelligence, pentru a forma noi unități ale armatei, conducerea locală din regiunea Moscova a instruit comisariatele militare și departamentele de poliție să "desfășoare activități de propagandă" care vizează cetățenii din Uzbekistan, Tadjikistan și Kârgâzstan.

Pe lângă un stimulent financiar, celor care acceptă să semneze un contract și merg să lupte pentru armata Federației Ruse împotriva Ucrainei li se oferă cetățenia rusă.

Totodată, în Cecenia continuă formarea și pregătirea a patru batalioane pentru războiul contra Ucrainei. Potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, majoritatea "voluntarilor" din batalioanele nou formate sunt de fapt tineri care au fost răpiți de forțele de securitate cecene, în principal din sate. Ei sunt forțați să semneze contracte pentru a participa la războiul rusesc contra Ucrainei, fiind în tot acest timp amenințați cu urmărirea penală în baza unor acuzații inventate, respectiv torturați. 

"Practica răpirii bărbaților... pentru unitățile militare de 'voluntari' care luptă în Ucraina, de partea Moscovei, provoacă valuri de nemulțumire în rândul locuitorilor Ceceniei. Cetățenii republicii sunt revoltați că Ramzan Kadîrov trimite musulmani să participe și să moară într-un război 'străin' între două națiuni creștine – ruși și ucraineni. Politica lui Kadîrov este percepută ca o trădare a musulmanilor", a raportat serviciul ucrainean de informații. 

În plus, o investigație realizată de MediaHab arată că cetățenii din Kârgâzstan și din alte țări din Asia Centrală sunt păcăliți să se alăture mercenarilor Wagner pentru a lupta contra Ucrainei. 

Potrivit MediaHab, au apărut pe social media anunțuri menite să recruteze rezidenți din țările din Asia Centrală, în special din Kârgâzstan și Uzbekistan, aceștia fiind mințiți că sunt simple angajări în companiile private de securitate din Rusia. (sursa: Kyiv Post

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.