Dictaturile fac front comun. China va participa pe teritoriul Rusiei la exerciții militare multinaționale


Dictaturile fac front comun. China va participa pe teritoriul Rusiei la exerciții militare multinaționale

Armata Chinei va trimite trupe în Rusia pentru a participa la exercițiile Vostok-2022, a anunțat miercuri Ministerul chinez al Apărării.

"Participarea Chinei la exercițiu are ca scop aprofundarea cooperării practice și amicale cu armatele țărilor participante, creșterea nivelului de cooperare strategică între părțile participante și consolidarea capacității de a răspunde la diferite amenințări de securitate", a spus Ministerul chinez al Apărării, adăugând că participarea "nu are legătură cu situația internațională și regională actuală".

La exerciții vor participa India, Belarus, Tadjikistan, Mongolia și alte țări, potrivit Ministerului Apărării din China, și urmează să aibă loc la sfârșitul lunii august.

În iulie, secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul chinez de Externe Wang Yi au purtat discuții fără ocolișuri timp de mai bine de cinci ore. Înaltul oficial american își exprimase îngrijorarea cu privire la "alinierea" Beijingului cu Moscova. Blinken a precizat că Beijingul nu se comportă într-un mod neutru, dat fiind faptul că a sprijinit Kremlinul în cadrul Națiunilor Unite și "a amplificat propaganda rusă".

Cu puțin timp înainte ca Rusia să declanșeze războiul la scară largă contra Ucrainei, Beijingul și Moscova au anunțat un parteneriat "fără limite", însă, pe de altă parte, oficialii americani au precizat că nu au văzut China furnizând forțelor rusești echipamente militare, respectiv ajutând Rusia să scape de sancțiunile dure impuse de SUA pe fondul invaziei.

Recent, Putin a declarat că Rusia se oferă să antreneze luptători străini. De asemenea, acesta a declarat că Rusia este pregătită să furnizeze echipamente militare țărilor aliate din America Latină, Asia și Africa. 

"Apreciem foarte mult faptul că țara noastră are mulți aliați, parteneri, oameni cu idei similare pe diferite continente", a zis Putin.

Putin a subliniat, de asemenea, avantajele antrenării soldaților străini în Rusia și a spus că țara sa îi invită pe aliați să facă exerciții militare comune.

"De asemenea, vedem perspective mari în pregătirea militarilor străini și în pregătirea lor avansată. Mii de profesioniști militari din întreaga lume sunt mândri absolvenți ai universităților și academiilor militare din țara noastră", a spus Putin.

Rusia va continua să lucreze în acest domeniu, a mai precizat acesta. (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.