Aproximativ două treimi din populația lumii va muri din cauza unui posibil război nuclear între Rusia și Statele Unite. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Universitatea Rutgers și publicat în revista Nature Food.
Nu rachetele nucleare, însă, vor purta răspunderea dezastrului. Principala cauză de deces în rândul oamenilor în cazul unui conflict nuclear între Rusia și Statele Unite vor fi întreruperile catastrofale ale aprovizionării cu alimente, spun autorii studiului. Potrivit unuia dintre ei - climatologul Alan Robock - lipsa hranei va fi mai mortală decât exploziile nucleare în sine.
Un alt autor, profesorul William Chen , observă că amenințarea unei crize alimentare a forțat deja unele țări, inclusiv India și Malaezia, să limiteze exporturile de alimente. „Impactul psihologic poate fi mai mare decât daunele reale ”, a subliniat el.
În scopul de a se pregăti pentru o posibilă catastrofă globală, țările din întreaga lume trebuie ar trebui să înceapă să se îndepărteze de agricultura tradițională și să își diversifice sursele de hrană, a spus Chen. În special, pentru a începe cultivarea ciupercilor la scară largă, precum și pentru a dezvolta tehnologii pentru extragerea proteinelor din insecte și microalge.
Anterior, autoritățile americane și ruse au declarat în repetate rânduri că fac tot posibilul pentru a evita o coliziune directă, care amenință să escaladeze într-un conflict nuclear global.
Astfel, administrația Joe Biden tocmai a explicat restricțiile privind furnizarea de arme către Ucraina, și anume refuzul de a transfera rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, cu ajutorul cărora Forțele Armate ale Ucrainei ar putea lovi ținte adânc în spatele liniilor rusești. NATO și-a explicat refuzul de a „închide cerurile” deasupra Ucrainei pentru aviația rusă din aceleași motive.
La rândul său, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu , a declarat că Rusia nu intenţionează să folosească arme nucleare în Ucraina, iar acuzaţiile cu privire la posibila lor utilizare sunt absurde.
În același timp, însă, sub protecția și chiar la ordinul lui Putin, subiectul utilizării armelor nucleare este discutat constant în mass-media federală rusă, și mai ales pe canalele centrale ale televiziunii ruse. În mod repetat, în emisiunile de discuții de propagandă, au existat apeluri directe, scenarizate, către forțele armate ale federației, de a folosi arme nucleare, atât împotriva Ucrainei, cât și împotriva țărilor NATO, inclusiv a Statelor Unite. În unele cazuri, aceste apeluri au fost făcute nu de propagandişti sau comentatori invitaţi, ci de actuali deputaţi ai Dumei de Stat.
De la începutul lunii august, centrala nucleară din Zaporojie, capturată de trupele ruse, a fost supusă bombardamentelor regulate. De fiecare dată, părțile rusă și ucraineană se învinuiesc reciproc pentru aceste atacuri cu rachete sau proiectile. În plus, după cum au afirmat reprezentanții serviciilor de informații ucrainene, aceștia au dovezi că armata rusă a minat centrala nucleară din Zaporojie, pentru a o arunca în aer în eventualitatea în care ar pierde-o în urma unei contraofensive ucrainene.