Analiști militari: Exercițiile militare desfășurate de China în jurul Taiwanului oferă SUA o oportunitate în ceea ce privește spionajul


Analiști militari: Exercițiile militare desfășurate de China în jurul Taiwanului oferă SUA o oportunitate în ceea ce privește spionajul

În timp ce exercițiile extinse desfășurate de China în jurul Taiwanului au marcat un avertisment militar și politic fără precedent împotriva interferențelor externe asupra insulei, acestea au deschis o fereastră pentru SUA și aliații săi de a colecta informații, potrivit unui articol Reuters. 

Aceste exerciții extinse au oferit o oportunitate de a examina rachetele pe care China le-ar folosi pentru a alunga militarii străini care ar interveni în cazul oricărei invazii chineze asupra Taiwanului. De asemenea, a apărut oportunitatea de a fi examinate sistemele chineze de comandă, control și comunicații, au precizat mai mulți analiști din domeniul securității. 

Pe frontul informațiilor strategice, exercițiile au oferit un indiciu asupra capacității Chinei de a bloca insula ca preludiu sau alternativă la desfășurarea unei invazii, prezentând pentru prima dată tragerea de rachete balistice asupra Taiwanului, precum și atacuri aeriene și maritime simulate asupra navelor de pe coasta de est a statului insular. 

Deși recunosc că există o culegere continuă de date, doi oficiali militari americani au avertizat că e puțin probabil ca exercițiile să ofere informații aprofundate. Concret, este puțin probabil ca Beijingul să-și etaleze cele mai bune tactici și strategii în timpul exercițiilor despre care știe că sunt urmărite îndeaproape, a spus unul dintre oficiali, vorbind sub rezerva anonimatului.

Oficialii au spus că cele mai multe dintre sistemele și rachetele folosite de China par să fie cunoscute de Statele Unite și aliați, motiv pentru care nu e clar cât de multe noi date s-ar fi putut aduna în ultimele săptămâni cu privire la capacitățile Beijingului. 

Pe de altă parte, analistul de securitate din Singapore, Collin Koh, a spus că, mai degrabă decât monitorizarea armamentului, exercițiile au oferit o șansă de a fi monitorizate alte elemente-cheie chineze precum Comandamentul reformat al Teatrului de Est al Chinei, Forța sa de Rachete și Forța de Sprijin Strategic - acestea operând împreună într-un mod complet coordonat și integrat.

"Mă aștept pe deplin ca SUA să colecteze dintr-un spectru complet – semnale, comunicații și informații electronice – este o oportunitate prea bună pentru a o rata. Atunci când colectezi acest tip de date de la cealaltă tabără, înseamnă că îți poți da seama unde sunt vulnerabilitățile și te ajută să îți creezi propriile sisteme de contracarare și bruiaj", a declarat Koh pentru Reuters.

Statele Unite au menținut cel puțin patru nave de război la est de Taiwan, centrate pe portavionul USS Reagan, pe parcursul exercițiilor desfășurate de China. Și, în timp ce aceste nave exercită o amenințare puternică de atac, ele operează, de asemenea, o vastă capacitate de supraveghere deasupra, peste și sub întinderi vaste de ocean. Reuters a confirmat prezența navelor săptămâna trecută.

Mai puțin vizibil, submarinele americane, japoneze și taiwaneze, respectiv avioanele de supraveghere avansată sunt probabil implicate și în culegerea de informații, au precizat mai mulți analiști, respectiv ofițeri de informații ieșiți la pensie. 

De exemplu, submarinele pot colecta "semnătura" acustică particulară a unei nave de război - date vitale dacă urmează să izbucnească vreodată un conflict.

Sistemele de urmărire online ale aeronavelor și navelor au raportat, de asemenea, prezența mijloacelor specializate de colectare de informații electromagnetice în zonă, inclusiv avioane puternice americane RC-135S Cobra Ball și o navă de monitorizare a rachetelor. Totodată, pe parcursul exercițiilor chineze, Taiwanul și-a lansat dronele de recunoaștere Albatross produse la nivel local.

Cei doi oficiali militari americani au spus că va dura timp pentru ca informațiile colectate să fie procesate. 

În timp ce exercițiile au părut să arate că Beijingul a fost capabil să-și coordoneze forțele militare aeriene, maritime și cele de pe uscat, acestea nu pot dezvălui atât de multe, neexistând un adversar activ, au spus aceștia. 

"Lucrurile sunt ușoare când nu se trage înspre tine", a spus unul dintre oficiali.

La un alt nivel, însă, șefii militari ai Chinei s-ar putea să nu se teamă să-și etaleze expertiza în efectuarea unor astfel de exerciții complexe, integrate, consideră unii analiști.

"Cred că au vrut să vedem asta... Cred că au vrut să știm că aceasta nu e armata Chinei de acum 10 ani. Au vrut să știm cât de departe au progresat", a zis Carl Schuster, fost director de operațiuni la centrul comun de informații al Comandamentului Pacific al SUA. (sursa: Taiwan News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.