Consumul de cărbune al Occidentului a crescut semnificativ dinainte de războiul din Ucraina. Datele care atestă acest fapt


  • ACP
  • Aug 16, 2022 13:58
  • 1118
Consumul de cărbune al Occidentului a crescut semnificativ dinainte de războiul din Ucraina. Datele care atestă acest fapt

De vreme ce cărbunele este cel mai poluant combustibil fosil, deoarece generează mai mult dioxid de carbon per unitate de energie decât petrolul sau gazul natural, în ultimii ani s-a trecut în Occident la reducerea masivă a consumului acestui combustibil. 

Sau cel puțin așa știam, la fel cum știm că doar din cauza războiului din Ucraina, care a dus la renunțarea la o parte din importul de gaze naturale din Rusia, Occidentul și-a reluat, fără prea multă încântare, parte din consumul de cărbune pentru producerea energiei electrice și termice. E adevărat, cărbunele fiind ieftin comparativ cu petrolul și gazele naturale, țările în curs de dezvoltare continuă să se bazeze foarte mult pe acest combustibil ca principală sursă de energie, acest consum de cărbune fiind și cel mai important factor global al creșterii emisiilor de dioxid de carbon. În 2020 însă, din cauza pandemiei de Covid-19, consumul global de cărbune a înregistrat o scădere record de 4,2%, dar în 2021 a revenit cu o creștere de 6,3%, așadar mai mare decât reducerea din anul precedent, deși prețurile cărbunelui au crescut dramatic anul trecut, ajungând la cel mai ridicat nivel din 2008. Un raport al gigantului energetic BP publicat zilele acestea arată însă că atât Europa, cât și America de Nord au înregistrat o creștere mare a consumului de cărbune în 2021, după aproape 10 ani de scăderi consecutive. (sursa: AICI)

Publicația Oilprice.com spune că Germania, care a renunțat treptat la energia nucleară și a urmărit în mod agresiv sursele regenerabile, a avut cea mai mare creștere procentuală a consumului de cărbune în 2021, față de anul precedent (dintre primii 10 consumatori). Statele Unite, de asemenea, înregistrează pentru anul 2021 o creștere procentuală mai mare a consumului de cărbune decât China, India și Rusia. (sursa: AICI)

Așadar creșterea actuală a consumului de cărbune nu a venit doar în urma catastrofalului război din Ucraina, ci este și o continuare a unei tendințe care îl precede, despre care nu s-a știut foarte multe.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.