Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a declarat că, în urma unor plângeri formulate de mai multe ONG-uri, care au susţinut protestul din 10 august 2018, împotriva fostului ministru de Interne Carmen Dan, împotriva fostului prim-ministru al României, Viorica Dăncilă, dar şi împotriva unor conducători ai unor partide politice aflate atunci la guvernare, nu va fi exclusă o audiere.
Carmen Dan nu a avut nicio reacție publică pe această temă. În schimb, Viorica Dăncilă a spus că ar trebui întrebat despre 10 august actualul secretar general al PSD, Paul Stănescu, pentru că ocupa funcția de premier interimar la acea dată.
După vizionarea tuturor imaginilor din piaţă au mai fost identificaţi suspecţi şi s-a purtat corespondenţă electronică cu peste 400 de persoane. Gabriela Scutea a adăugat că au fost identificaţi şi 20 de noi suspecţi: jandarmi cu funcţie de execuţie care se aflau în stradă în ziua protestului.
Carmen Dan a mai fost audiată în dosarul 10 august, în decembrie 2019, când acesta se afla la DIICOT, instituție care a dat o soluție rușinoasă în această speță scoțându-i nevinovați pe șefii jandarmilor care au coordonat reprimarea violentă a protestului din august 2018.
Ancheta a fost reluată ulterior de către Secția Militară a Parchetului General, după ce unul dintre protestatari, Ioan Crăciuneanu susținut de comunitatea Declic, a obținut în instanță redeschiderea dosarului.
În prezentul dosar, foștii șefi ai Jandarmeriei, Laurenţiu Valentin Cazan, Mihai Dan Chirică, Sebastian Gheorghe Cucoş şi Ionuţ Cătălin Sindile, sunt acuzaţi de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals şi la uz de fals. De asemenea, a fost redeschisă urmărirea penală şi în cazul comisarului-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.
„În primul rând, pe 10 august eram în concediu de odihnă și premier interimar era domnul Paul Stănescu. Dacă nu se instrumentează din punct de vedere politic, ci pentru aflarea adevărului, doamna procuror general ar trebui să-l cheme la audieri pe premierul interimar din acea perioadă”, a răspuns, joi, Viorica Dăncilă.
Aceasta a vorbit și despre implicațiile politice din dosarul penal 10 August.
„Sunt anumite lucruri care conduc în această direcție. În primul rând, faptul că, pentru prima dată, președintele a contestat plecarea mea în concediu înainte de 10 august, lucru pe care nu l-a făcut înainte. Al doilea lucru care conduce către această interpretare este faptul că, deși eram în concediu, deși era un premier interimar, toți vor să lege 10 august de Viorica Dăncilă. Dacă mă cheamă la audieri categoric mă voi duce. Este datoria mea. Dar acest lucru va însemna că politicul este mai important decât aflarea adevărului”, a mai precizat Dăncilă pentru Antena 3.