Rareș Bogdan: UE ar trebui să suspende fondurile europene destinate Ungariei! Eurodeputatul explică de ce a întârziat reacția României cu privire la discursul scandalos susținut la Tușnad de premierul ungar


Rareș Bogdan: UE ar trebui să suspende fondurile europene destinate Ungariei! Eurodeputatul explică de ce a întârziat reacția României cu privire la discursul scandalos susținut la Tușnad de premierul ungar

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a catalogat, sâmbătă, drept "absolut incalificabil" discursul pe care premierul ungar Viktor Orban l-a susținut în România, adăugând că Uniunea Europeană ar trebui să suspende fondurile europene destinate Ungariei.

"Ceea ce s-a întâmplat la Balvanyos este absolut incalificabil, la școala de vară, și este o succesiune de declarații pe care Viktor Orban le face. Viktor Orban a venit invitat la Balvanyos și trebuie ca liderii UDMR să dea o explicație clară, exact cum a cerut președintele Iohannis, cu privire la aceste declarații inacceptabile la nivel european, inacceptabile în România. Despre rase nu a mai vorbit din 1937-38 nimeni, doar Hitler, Mussolini la acea vreme vorbeau despre teoria raselor și despre mixul de rase. Faptul că Viktor Orban a venit să vorbească despre un mix de rase care duce la decăderea Occidentului în statele occidentale afectează mult mai mult decât se poate crede discursul la nivel public. Uniunea Europeană înseamnă unitate în diversitate, ăsta este unul dintre motto-urile Uniunii Europene, iar faptul că Viktor Orban a făcut aceste declarații aici, în Transilvania, în România, este cu atât mai grav”, a afirmat Rareş Bogdan sâmbătă, la Antena 3, citat de news.ro. 

Eurodeputatul a explicat că reacția întârziată a autorităților române la declarațiile liderului maghiar se datorează crizei geo-politice "grave fără precedent" subliniind că nimeni nu vrea o criză politică la nivelul Executivului român.

”Reacția a venit puțin… după câteva zile pentru că consecinţele pot fi destul de dure și atunci e normal ca, având în vedere situația internațională, zonală, și de asemenea acest conflict la o graniță pe care o avem de 650 de kilometri cu Ucraina, țară aflată în plin război după agresiunea Rusiei, trebuie să cumpănim foarte bine fiecare reacție. (…) Nimeni nu-şi dorește o criză politică la nivelul guvernului de la București, nimeni nu-și dorește o criză în coaliție, și atunci noi dorim o discuție cu liderii UDMR, civilizată, rațională, cu picioarele în apă rece", a zis Rareş Bogdan.

Rareș Bogdan a mai reliefat că liderii UDMR trebuie să clarifice motivele pentru care au aplaudat discursul premierului Ungariei.

”O clarificare a mânuțelor cu care aplaudau frenetic discursul domnului Viktor Orban, să ne explice exact dacă au aplaudat din respect pentru un lider al unui stat vecin sau au aplaudat pentru că își însușesc ideile domnului Viktor Orban, atât domnul Tanczos Barna cât și domnul Kelemen Hunor trebuie să ne explice exact ce înseamnă mânuțele împreunate într-un mod frenetic la auzul teoriilor de secol XIX ale domnului Viktor Orban", a conchis Rareş Bogdan.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.