Occidentul, din ce în ce mai îngrijorat de consolidarea relațiilor dintre Turcia și Rusia: "Comportamentul Ankarăi e foarte oportunist!"


Occidentul, din ce în ce mai îngrijorat de consolidarea relațiilor dintre Turcia și Rusia: "Comportamentul Ankarăi e foarte oportunist!"

Statele occidentale sunt din ce în ce mai preocupate cu privire la consolidarea legăturilor economice dintre Turcia și Rusia, avertizând asupra riscului în creștere ca Ankara să se confrunte cu măsuri punitive în cazul în care va ajuta Moscova să evite sancțiunile, a precizat publicația Financial Times.

Șase oficiali occidentali au declarat pentru Financial Times că sunt îngrijorați referitor la acordul de vineri, 5 august, încheiat între președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care privește cooperarea ruso-turcă în domeniul comerțului și al energiei.

UE monitorizează "din ce în ce mai îndeaproape cooperarea turco-rusă", fiind îngrijorată că Turcia devine "din ce în ce mai mult" o platformă pentru comerțul cu Rusia, a declarat un oficial al Uniunii Europene pentru Financial Times.

Pe parcursul întâlnirii ce s-a desfășurat în orașul Soci, Putin și Erdogan au convenit să intensifice cooperarea în industria transporturilor, agriculturii și construcțiilor. Aceștia au convenit totodată privind conversia în ruble a unor plăți pentru gazul rusesc.

În timp ce a denunțat agresiunea rusească asupra Ucrainei, Turcia, spre deosebire de majoritatea țărilor NATO, nu a mai aplicat măsuri punitive împotriva Rusiei și a încercat să medieze între cele două tabere, în speranța de a negocia un acord de pace sau o încetare a focului.

Comportamentul Turciei față de Rusia este "foarte oportunist", a declarat un alt oficial pentru Financial Times. 

"Încercăm să-i facem pe turci să acorde atenție preocupărilor noastre", a completat acesta. 

Ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat în martie că țara sa îi va primi pe oligarhii ruși ce se confruntă cu sancțiunile occidentale, atât ca turiști, cât și ca investitori, a informat agenția de presă de stat Anadolu. Mai mult decât atât, în ultimele luni au existat numeroase reportaje despre iahturile de lux ale oligarhilor ruși, acestea navigând spre Turcia în încercarea de a evita sancțiunile occidentale.

Unele națiuni care au impus sancțiuni Rusiei ar putea acționa împotriva Ankarei "cerând firmelor occidentale fie să renunțe la relațiile cu Turcia, fie să-și diminueze relațiile cu Turcia", a declarat un oficial pentru Financial Times, dar a adăugat că sugestia a fost respinsă de câțiva alți oficiali occidentali, care au pus sub semnul întrebării caracterul practic și aspectele legislative.

Nu au existat încă discuții oficiale la Bruxelles cu privire la posibilele repercusiuni pentru Turcia, au spus trei oficiali europeni.

Relațiile dintre Ankara și aliații săi occidentali din Statele Unite și Europa au fost pe o traiectorie descendentă constantă de ani de zile.

Statele Unite au impus deja sancțiuni asupra industriei de apărare a Turciei în ceea ce privește achiziția de rachete rusești S-400, spunând că sistemul rusesc ar putea fi folosit pentru a fi colectate informații despre avionul stealth F-35 al Lockheed Martin Corp.

Washingtonul a suspendat anterior contractorii turci de apărare din programul internațional ce viza contribuția la construirea avioanelor de luptă F-35. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.