Prețurile facturilor în Marea Britanie au dus la creșterea furtului de energie electrică la un nivel record


  • ACP
  • Aug 10, 2022 13:32
  • 1425
Prețurile facturilor în Marea Britanie au dus la creșterea furtului de energie electrică la un nivel record

Pe măsură ce cresc prețurile la energie în Marea Britanie, apar și reacțiile oamenilor cărora le e din ce în ce mai greu să își achite facturile excesiv mărite. Factura anuală medie de gaz și electricitate a unei gospodării din Marea Britanie a crescut de la 1.400 de lire sterline în octombrie 2021 la 2.000 de lire sterline anul acesta, după ce guvernul a eliminat un plafon de preț, și este așteptată încă o altă creștere semnificativă a prețului în octombrie 2022. 

Revolta unor britanici față de această situație a dus la crearea unui site de protest, lansat recent, care îndeamnă oamenii să nu-și mai plătească facturile la electricitate din octombrie, când se estimează că valoarea medie a facturilor la energie ar putea ajunge la 2.800 de lire sterline, dacă nu chiar la aproximativ 3350 de lire, conform celei mai recente prognoze.

"Refuzul de plată în masă nu este o idee nouă, s-a mai întâmplat în Marea Britanie la sfârșitul anilor '80, când peste 17 milioane de oameni au refuzat să plătească o taxă – ajutând la doborârea Guvernului și la renunțarea la măsurile sale cele mai dure", se precizează pe site-ul destinat protestelor. 

Anul acesta au crescut și sesizările de "utilizare necinstită a energiei electrice", adică furt de curent electric, numai până în luna martie a acestui an fiind înregistrate 3600 de sesizări, ceea ce este o creștere semnificativă față de anul trecut și cel mai ridicat nivel de la începutul înregistrărilor, în 2013. Aproape o treime din furturi – 1100 - au avut loc între ianuarie și martie, dublu față de numărul înregistrat în ultimele două ierni. Furtul de energie electrică se efectuează de obicei prin modificarea alimentării sau prin ocolirea unui contor și poate fi o acțiune periculoasă. Pedeapsa maximă prevazuta de lege pentru aceasta infracțiune este de cinci ani de închisoare, dar în mai mult de jumătate din cazurile de anul trecut nu a fost identificat niciun suspect și doar în 7% din cazuri a fost cineva citat ori acuzat.

Un purtător de cuvânt al Huvernului a declarat că sunt acordate 37 de miliarde de lire sterline pentru a fi ajutate gospodăriile cu costul vieții și a adăugat: "Ne-am hotărât să luăm măsuri împotriva criminalității, inclusiv a furtului de electricitate, care provoacă răni grave oamenilor și daune proprietății'.

Fostul cancelar, Rishi Sunak, care se luptă cu secretarul de Externe Liz Truss pentru a deveni noul lider al Partidului Conservator, a promis că anul viitor va elimina TVA-ul la facturile de combustibil ale gospodăriilor dacă va deveni prim-ministru - "cu un preț așteptat de peste 3.000 de lire sterline în octombrie, voi trece imediat la eliminarea TVA-ului pe facturile de energie ale tuturor pentru anul viitor, care vor economisi astfel aproximativ de 160 de lire sterline (per factură)".

De asemenea, Liz Truss a spus săptămâna aceasta: "În calitate de prim-ministru, aș folosi un buget de urgență pentru a-mi începe planul de creștere a economiei noastre și de a oferi ajutor imediat persoanelor care se luptă cu facturile". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.