Meniul de la ”The Canteen”, din sud-vestul Angliei nu informează mesenii doar asupra prețului preparatelor din oferta culinară. Clineții pot verifica, de asemenea, și amprenta de carbon pe care o presupune pregătirea felurilor de mâncare pe care aceștia le consumă.
Pakora de morcovi și sfeclă roșie cu sos de iaurt este responsabilă pentru doar 16 grame de emisii de CO2, pe când gătirea vinetelor cu sos miso și harissa cu tabbouleh și pâine prăjită Zaatar a produs 675 de grame de dioxid de carbon.
Pe măsură ce clienții își cântăresc opțiunile, meniul restaurantului vegetarian din Bristol include o comparație cu un fel de mâncare pe care nu îl servește: emisiile produse de prepararea unui hamburger aflat în meniurile altor restaurante din Marea Britanie nu mai puțin de 3 kilograme de CO2.
Meniul notează, de asemenea, că emisiile unui burger cu carne de vită sunt „de 10 ori mai mult decât alternativa vegană”.
Amprenta de carbon a întreprinderilor și a consumatorilor a devenit o preocupare din ce în ce mai mare, pe măsură ce țările se luptă pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius și pentru a atinge emisiile nete la cote zero până în 2050.
”The Canteen” a devenit în iulie primul restaurant care a fost de acord să-și pună amprenta de carbon în meniu, în cadrul unei campanii conduse de organizația caritabilă pentru vegani din Marea Britanie ”Viva”. Managerul restaurantului, Liam Stock, a numit mutarea o modalitate de „a vedea ce facem, de a ne înțelege și de a ne îmbunătăți”.
Un britanic are în medie o amprentă anuală de carbon de peste 10 tone, potrivit cifrelor guvernului britanic. Marea Britanie și-a stabilit obiectivul ambițios de a reduce emisiile nocive cu 78% până în 2035, comparativ cu cifrele din 1990, pentru a-și îndeplini angajamentele internaționale privind schimbările climatice.
„Urgență climatică”
Trecerea la o dietă pe bază de plante este una dintre cele mai eficiente modalități prin care o persoană își poate reduce amprenta de carbon, au declarat în aprilie experții Grupului Interguvernamental de Expertiză pentru Schimbările Climatice al ONU.
Industria zootehnică înlocuiește pădurile care absorb CO2 cu pământ pentru pășunat și culturi de soia pentru hrana bovinelor. Animalele eructă, de asemenea, cantități uriașe de metan, un gaz cu efect de seră puternic.
Dacă mesenii vor lăsa amprentele de carbon să le influențeze alegerile culinare rămâne de văzut, dar Stock a spus că inovația meniului a stârnit interes și sprijin.
„În Anglia, dacă ești un mare lanț de restaurante, este legea că trebuie să ai calorii în meniu. Dar mulți oameni spun că... sunt mai interesați de carbon”, a declarat acesta.
În același timp, Laura Hellwig, manager de campanii la Viva!, a declarat că amprenta de carbon ar trebui să devină obligatorie. „Suntem într-o urgență climatică și consumatorii trebuie să poată face alegeri în cunoștință de cauză”, a spus activista în opinia căreia „majoritatea oamenilor ar alege de fapt pentru planetă” dacă s-ar confrunta cu o comparație între amprenta de carbon a unei mese pe bază de carne și a unui preparat vegan.