Așa cum armata rusă a ajuns să lucreze cu amatori total nepregătiți, la fel și serviciile de informații ale Moscovei au început să apeleze la amatori care se fac de râs. Povestea agentului Osipov


  • ACP
  • Aug 9, 2022 13:35
  • 1204
Așa cum armata rusă a ajuns să lucreze cu amatori total nepregătiți, la fel și serviciile de informații ale Moscovei au început să apeleze la amatori care se fac de râs. Povestea agentului Osipov

Un fost informator al serviciului de securitate al Rusiei (FSB), Vsevolod Osipov, e personajul principal al unei situații cât se poate de ciudate în Georgia, unde lucrează ca somelier la un bar de vinuri și, deși a fost făcut cunoscut de presă ca om al serviciilor ruse, nu a fost căutat deloc de autorități și nu e nici ocolit de rușii stabiliți în Tbilisi de frica represiunii Kremlinului. 

Tânărul Osipov, originar din Moscova, era student la drept și activist al micului Partid Libertarian când a fost arestat anul trecut pentru că a participat la o demonstrație la Moscova, în sprijinul lui Alexey Navalny, liderul opoziției ruse. Intimidat de amenințarea cu închisoarea, a fost de acord să lucreze ca informator pentru FSB în partidul din care făcea parte, dar și într-un alt grup de opoziție, precum alți tineri prinși în plasa serviciilor ruse de securitate. Îndată ce și-a îndeplinit perioada de probă a fost trimis în misiune în Georgia. 

"Mi-au dat 214.000 de ruble (aproximativ 3.550 de dolari) de cheltuit pentru o lună și jumătate. Trebuia să mă întorc apoi la Moscova în decembrie, deoarece cred că încă mă testau", a povestit Osipov. 

În Georgia avea ca obiectiv principal să spioneze două persoane: președintele auto-exilat al Partidului Libertarian din Rusia, Yaroslav Konvey, și Anton Mikhalchuk, manager al grupului de opoziție Fundația Rusia Liberă. Conform relatărilor sale, imediat ce a ajuns la locul misiunii s-a dus direct la cei doi și le-a spus că a fost recrutat de FSB, apoi s-a oferit să trimită informații false înapoi superiorilor săi de la Moscova, dar cei doi au fost neîncrezători și tot ce au făcut a fost să le spună colegilor lor că există un informator în apropierea lor. 

Osipov spune că a încercat în mai multe rânduri să avertizeze conducerea Partidului Libertarian când era în Rusia, dar nu a reușit să discute direct cu aceștia până a ajuns în Georgia. În continuare Osipov a continuat să raporteze la Moscova și i-a convins pe ofițerii care se ocupau de el să-i prelungească șederea în capitala Georgiei. 

"Am iubit orașul și am avut o viață bună aici, așa că am făcut tot posibilul să rămân cât am putut și să fac FSB-ul să plătească pentru asta", a povestit el. 

În timp, chiar și superiorii lui au început să fie curioși de opțiunile de vacanță din Georgia, cerându-i să colecteze informații despre barurile scumpe și alte repere care ar fi meritat verificate. 

După invadarea Ucrainei și pe măsură ce rușii au început să fugă în Georgia, ca și în alte țări, superiorii lui Osipov au hotărât să prelungească șederea lui acolo și să îi dea și alte însărcinări, numai că tânărul informator a încetat să mai le mai răspundă din martie, fiind revoltat de invazia armatei ruse. În iunie, el a povestit totul reporterilor publicației independente Meduza, care au verificat afirmațiile sale și chiar i-au găsit pe ofițerii care s-au ocupat de el, cărora le-au și publicat identitățile. Meduza a publicat și capturi de ecran ale conversațiilor lui Osipov cu șefii lui din FSB, dar cu toate acestea povestea lui încă ridica semne de întrebare în rândul unor ruși din Georgia. Unii sunt surprinși de alegerea lui Osipov de a încerca să se retragă în acest mod din FSB, alții pun asta pe seama vârstei sale fragede – tânărul are numai 20 de ani. Osipov spune că este într-adevăr îngrijorat de posibilitatea răzbunării celor de la FSB, mai ales că mama lui este la Moscova și ar putea fi ținta securiștilor ruși, dar nu este atât de preocupat de el însuși. 

"Nu cred că sunt atât de important ca ei să vină să mă urmărească aici. Și pot oricând să mă mut altundeva", a zis acesta.

Osipov spune că noua sa notorietate nu i-a afectat prea mult viața și nici nu a îndepărtat clienții, ruși ori georgieni, de la barul de vinuri aglomerat din centrul capitalei Tbilisi unde lucrează ca somelier. 

"Vreun client ocazional care mă recunoaște de la știri poate veni și pune întrebări, dar dincolo de asta nu primesc prea multă atenție", a spus el pentru publicația Eurasianet. 

Osipov spune că mai cunoaște cel puțin două persoane care ar fi în Georgia pentru a spiona, după ce au scapăt indicii pe rețelele sociale, și crede că i-a identificat și pe alții. 

"Nu vi se oferă identitățile altor agenți, dar dacă vă uitați suficient de aproape puteți ghici cine sunt aceștia", a spus el. 

"Înainte de a veni aici în octombrie, am avut la Moscova un briefing înainte de plecare, unde mi-au spus să merg la cafenelele și restaurantele din Tbilisi frecventate de ruși", și-a amintit Osipov. 

"Nu trebuia să pun întrebări sau să fac tot posibilul să cunosc oameni, doar să observ și să-mi țin gândurile pentru mine. Apoi, o dată pe săptămână, trebuia să raportez coordonatorului meu care este starea generală și dacă am înțeles ceva important", a mai relatat acesta.

"Dar după ce a început războiul, am început să-i observ pe unii (dintre agenții rusi - n.red.) care nu aveau răbdarea să joace un joc cumpătat. Au apărut la baruri și petreceri, au început conversații și aproape imediat au cerut să fie adăugați pe chat-uri de grup și grupuri de social media. Unii s-au îmbătat cu adevărat și și-au făcut praf acoperirea, sau cel puțin asta vedeam eu. M-am uitat la ei și m-am gândit: a venit vremea amatorilor", a mai zis Osipov. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.