Rusia pare să fi găsit cu ajutorul Egiptului calea de a evita sancțiunile occidentale ce au fost impuse asupra petrolului rusesc


Rusia pare să fi găsit cu ajutorul Egiptului calea de a evita sancțiunile occidentale ce au fost impuse asupra petrolului rusesc

Se pare că Rusia a găsit o nouă modalitate de a transporta petrolul, ocolind astfel sancțiunile occidentale, a informat Bloomberg pe 3 august. Terminalul petrolier El-Hamra din Egipt poate juca un rol important în acest sens. 

În dimineața zilei de 24 iulie, tancul petrolier Crested a livrat încărcături de peste 700.000 de barili de petrol către El Hamra. În doar câteva ore, o altă navă a luat aproape tot petrolul din port.

Această navă, un tanc numit Chris, a sosit la terminalul petrolier Ras Shukhair situat pe coasta Mării Roșii a Egiptului. Acest terminal face posibilă amestecarea țițeiului rusesc cu petrolul egiptean, fiind astfel dificilă stabilirea originii acestei resurse. 

Cu toate acestea, încă nu se știe cu certitudine dacă acest caz a fost un eveniment unic sau dacă va deveni un model uzual pentru exporturile de petrol rusești.

Nu este prima dată când Rusia a ascuns proveniența produselor petroliere prin amestecarea lor. În mai, cisternele cu petrol rusesc au ajuns în porturile New York și New Jersey, în pofida faptului că SUA au impus un embargo asupra transportatorilor ruși de energie. 

De asemenea, potrivit unui articol Financial Times din luna mai, guvernele europene au diminuat eforturile de a restricționa comerțul cu petrol rusesc. Au permis unele livrări internaționale, amânând un plan de excludere a Rusiei de pe piața vitală a asigurărilor maritime a Lloyd’s of London. Europa se teme de creșterea prețului petrolului și de diminuarea aprovizionării globale cu resurse energetice.

Interdicția impusă asupra asigurărilor la nivelul UE, măsură ce a fost introdusă pe 4 iunie 2022, rămâne în vigoare. Această măsură le interzice companiilor să încheie noi asigurări pentru orice navă cu petrol rusesc. Contractele existente vor rămâne valabile până pe 5 decembrie.

Pe de altă parte, UE a renunțat la unele restricții pentru a le permite companiilor europene să poarte tratative cu unele companii de stat rusești în scopul transportului de petrol în țări din afara Uniunii Europene. Companiilor europene nu le mai este interzis să plătească companii precum Rosneft dacă "aceste tranzacții sunt absolut necesare" pentru a cumpăra sau transporta produse petroliere sau țiței. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.