Morawiecki critică aspru politica Berlinului: Dacă Europa ar fi urmat linia Germaniei, am fi fost în ajunul unui alt război!


Morawiecki critică aspru politica Berlinului: Dacă Europa ar fi urmat linia Germaniei, am fi fost în ajunul unui alt război!

Prim-ministrul polonez a criticat aspru Germania, spunând că în cazul în care Europa ar fi adoptat viteza germană de livrare a armelor în Ucraina, atunci războiul s-ar fi încheiat "demult" cu o victorie a Rusiei.

Într-un editorial redactat pentru platforma Euroactiv, Mateusz Morawiecki a susținut că UE ar trebui să-și mențină politica de unanimitate, deoarece abandonarea ei ar însemna ca Uniunea Europeană să ajungă în mod nejustificat sub influența germană.  

Acest lucru, a susținut el, ar avea consecințe grave pentru Ucraina și restul Europei, deoarece ar putea încuraja imperialismul rus.

Premierul polonez a subliniat aparenta lentoare a Germaniei în legătură cu ajutorarea Ucrainei cu armament, acesta fiind un exemplu oferit de șeful Guvernului de la Varșovia privind influența nefastă germană asupra Europei. 

"Dacă toată Europa ar trimite arme în Ucraina la aceeași scară și în același ritm ca Germania – războiul s-ar fi încheiat cu mult timp în urmă. S-ar fi încheiat cu victoria absolută a Rusiei. Și Europa ar fi fost în ajunul unui alt război. Rusia, încurajată de slăbiciunea oponenților săi, ar merge mai departe", a subliniat Morawiecki. 

Morawiecki a adăugat că "dacă toată Europa ar urma linia Germaniei, nu doar Nord Stream 1, ci și Nord Stream 2 ar fi fost lansat de mai multe luni. Dependența Europei de gazul rusesc, care astăzi îi servește lui Putin ca instrument de șantaj împotriva întregului continent, ar fi fost aproape ireversibilă".

În plus, șeful Guvernului polonez a spus că, în situația în care "întreaga Europa ar fi acceptat propunerea președinției germane din iunie 2021 de a organiza un summit UE-Rusia – s-ar fi ajuns la recunoașterea lui Putin drept partener deplin și la ridicarea acelor sancțiuni care au fost impuse Rusiei după 2014".

"Dacă această propunere – blocată atunci de Polonia, Lituania, Letonia și Estonia – ar fi fost adoptată, Putin ar fi câștigat garanția că UE nu va întreprinde nicio acțiune reală în apărarea integrității teritoriale a Ucrainei", a mai subliniat premierul polonez. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.