Kaczyński declară că țara sa nu mai are de ce să își îndeplinească obligațiile față de UE. Motivele invocate de liderul principalului partid de guvernământ din Polonia


  • ACP
  • Aug 8, 2022 12:42
  • 1957
Kaczyński declară că țara sa nu mai are de ce să își îndeplinească obligațiile față de UE. Motivele invocate de liderul principalului partid de guvernământ din Polonia

Jarosław Kaczyński, liderul partidului Lege și Justiție (PiS) care conduce coaliția de guvernământ de la Varșovia, a criticat dur, într-un interviu acordat săptămânalului "Sieci", poziția Uniunii Europene față de Polonia în cazul întârzierii alocării fondurilor pentru Planul Național de Redresare elaborat de Guvernul polonez. 

Acesta a explicat că "partea poloneză a dat dovadă de maximă bunăvoință și a făcut compromisuri în legătură cu implementarea condițiilor pentru obținerea de fonduri din Planul Național de Redresare", dar Comisia Europeană continuă să țină blocați banii pentru Polonia, fără să aibă vreo justificare. Finanțarea pentru Planul Național de Redresare propus de Guvernul de la Varșovia a fost concepută inițial pentru intervalul 2021-2027, cu o valoare de până la 35,4 miliarde de euro, din care 23,9 miliarde euro sub formă de granturi și 11,5 miliarde euro în împrumuturi.  

Blocarea până în prezent a fondurilor de către organismul european, în condițiile în care ratificarea Planului Național de Redresare a avut loc în iunie, în timpul unei reuniuni a miniștrilor de Finanțe ai UE la Luxemburg, e descrisă de Kaczyński ca un joc pe care "azi toată lumea îl poate vedea ce fel de joc este".

Polonia ar trebui sa renunțe în a mai face eforturi pentru a recupera fondurile europene, a continuat Kaczyński, în cazul în care Comisia Europeană își păstrează poziția actuală, iar dacă vor fi alocați în final banii, atunci ar trebui să urmeze automat o schimbare a relațiilor dintre Polonia și Uniunea Europeană.  

"Nu poate fi cazul ca Uniunea Europeană să nu recunoască tratatele, acordurile și contractele din care facem parte. Chiar și hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene (favorabile pentru noi - n.red.)", a adăugat acesta. 

"Există o criză, un război, iar aceste condiții justifică pe deplin luarea unor măsuri de urgență. Întrucât CE nu își îndeplinește obligațiile față de Polonia în acest domeniu, nu avem niciun motiv să ne îndeplinim obligațiile față de Uniunea Europeană", a concluzionat liderul principalului partid de guvernământ din Polonia. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.