VIDEO: Rușii fură tot din Ucraina ocupată: plăcile de granit și pavajul unui parc din Mariupol, demontate și trimise în ”Republica Donețk”


VIDEO: Rușii fură tot din Ucraina ocupată: plăcile de granit și pavajul unui parc din Mariupol, demontate și trimise în ”Republica Donețk”

Invadatorii ruși par să aibă o înțelegere foarte ciudată și personală a conceptului de ”renovare”, atunci când vine vorba despre intervențiile asupra obiectivelor ofertante din teritoriile ocupate. 

Cel mai elocvent exemplu în acest sens este cel oferit de piața publică de lângă Teatrul Dramatic din Mariupol, amplasament scăpat neatins de bombardamente și demontat în aceste zile, pentru a fi cărat bucată cu bucată acolo unde interesele trupelor de ocupație o cer.



După cum o arată și imaginile de mai sus, postate pe canalul său de Telegram de Petro Andriuschenko, consilierul primarului ales din Mariupol, rușii au început să demonteze pavajul, plăcile de granit, mobilierul stradal și leagănele pentru copii din piața publică de lângă Teatrul Dramatic din Mariupol, pentru a le încărca în camioane și a le transporta la Donețk.

”Jaf peste tot. Declarații zgomotoase despre „renovarea pieței de lângă Teatrul Dramatic” s-au transformat, în mod previzibil, într-un banal furt. Ținând cont de faptul că piața în sine a rămas intactă în mod miraculos, ocupanții și liderii regionali din Donețk o demolează mai eficient decât au reușit bombele să o facă. Locul de joacă pentru copii a fost demontat - a fost luat și este deja instalat în centrul orașului Donețk. Acum este rândul plăcilor de granit. Le scot cu excavatoare, le încarcă și le trimit în direcția Donețk. În viitorul apropiat, vom vedea o stradă renovată în Donețk pe cheltuiala contribuabililor din orașul Mariupol”, spune Petro Andriuschenko.

Consilierul primarului ales din Mariupol a amintit, de asemenea, că, înainte de a „îngriji” trotuarul și locul de joacă pentru copii, invadatorii ruși au jefuit anterior orașul de echipamente medicale și de fântâni publice, victimă a zelului ”eliberatorilor” lui Putin căzând chiar și patinoarul municipal, demontat și cărat în aceeași autointitulată ”Republica Populară Donețk”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.